Politiek

Kamer: Meer geld voor arbeidsgehandicapte in arme regio

DEN HAAG (ANP). Het kabinet moet meer geld beschikbaar stellen voor hulp aan arbeidsgehandicapten in arme regio’s als Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Een groot deel van de Tweede Kamer drong daar dinsdag op aan in een debat over de participatiewet van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

19 February 2014 06:40Gewijzigd op 15 November 2020 08:54
Klijnsma. beeld ANP
Klijnsma. beeld ANP

PvdA’er John Kerstens wees erop dat deze gebieden naar verhouding meer jonggehandicapten en mensen in sociale werkplaatsen tellen dan de Randstad, terwijl het aantal banen er juist een stuk lager ligt. De Kamer wil dat Klijnsma hiermee meer rekening houdt.

Volgens het wetsvoorstel van Klijnsma moeten personen met een arbeidsbeperking zo veel mogelijk in een gewone baan aan de slag in plaats van in een sociale werkplaats. Jongeren met een Wajonguitkering worden massaal herkeurd. Als ze arbeidsgeschikt blijken, gaat hun uitkering met 5 procent omlaag.

SP en GroenLinks zien niets in de participatiewet. Zij haalden hard uit naar de PvdA omdat zij nu met deze bezuinigingsvoorstellen instemt, terwijl ze eerder fel protesteerde tegen soortgelijke plannen van het kabinet-Rutte I. De PvdA zat toen in de oppositie.

Kerstens wees de kritiek van de hand. Volgens hem is de participatiewet niet vergelijkbaar met wat er in Rutte-I op tafel lag. Zo is er met vakbonden en werkgevers afgesproken dat er 125.000 extra banen komen voor arbeidsgehandicapten.

Klijnsma en de regeringspartijen VVD en PvdA hebben bovendien een akkoord gesloten met de ‘bevriende’ oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP, waarbij de scherpe kantjes van de de oorspronkelijke voorstellen zijn afgehaald. Daardoor kunnen de plannen ook rekenen op steun in de Senaat, waar de coalitie geen meerderheid heeft.

D66 en ChristenUnie willen nog enkele kleine aanpassingen, bleek dinsdag in het debat. Zo stellen ze voor wat extra’s te doen voor jonggehandicapten die door medische belemmeringen slechts parttime kunnen werken. Ook moet er een studieregeling komen voor arbeidsgehandicapten met onvoldoende inkomsten.

Mogelijk komt er ook meer ruimte voor loondispensatie, waarbij de overheid het loon aanvult voor bedrijven. Enkele fracties denken dat dat doelmatiger is dan loonkostensubsidies.

Klijnsma antwoordt de Kamer woensdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer