Kandidaat EU-topfunctie steunt Dijsselbloem
BRUSSEL (ANP). Het voorzitterschap van de eurogroep hoeft niet per se een fulltimefunctie te zijn. Een parttimefunctie, zoals die nu door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wordt bekleed, kan ook heel goed.
Dat stelde een kandidaat voor een belangrijke Europese positie, de Letse oud-premier Valdis Dombrovskis, maandag tegen het ANP. De christendemocraat uit het kersverse euroland wil de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie in Brussel worden.
„Ik weet dat het idee bestaat om er een permanente baan van te maken, maar eerst maar eens kijken wat de toegevoegde waarde daarvan is”, aldus Dombrovskis. „Laten we goed praten over wat de exacte doelstelling van die positie is.”
Eurogrootmachten Frankrijk en Duitsland willen graag een permanente voorzitter voor de eurogroep. Nederland vindt dat de baan in Brussel prima te combineren valt met het ministerschap.
Onlangs zei Dijsselbloem dat de kans aannemelijk is dat zijn post onderdeel wordt van de grote stoelendans na de Europese verkiezingen in mei. De Letse oud-premier bevestigde die mogelijkheid. „Dat zou heel goed kunnen.”
De roep om een permanent voorzitterschap zou weer zijn opgelaaid omdat Dijsselbloem de Nederlandse belangen te veel zou behartigen en niet die van de eurozone in zijn geheel. Dombrovskis zei dat niet te herkennen. De Let roemde de grote steun en betrokkenheid van Dijsselbloem toen Letland in januari tot de eurozone toetrad. „Wij zijn uiterst tevreden.”
Bovendien waarschuwt de Let dat een permanent voorzitterschap het gevoel van een Europa met twee snelheden zou kunnen versterken. Besluiten van de eurolanden hebben immers ook effect op de niet-eurolanden, terwijl deze niet-eurolanden niet mogen meebeslissen. „We moeten ervoor zorgen dat de Europese Unie ook echt de unie van 28 landen is en blijft.”
Met zijn kandidatuur voor een van de hoogste Brusselse banen trekt de 42-jarige Let ten strijde tegen de gevestigde orde in Brussel. De christendemocraat zou niet alleen de jongste voorzitter zijn, maar ook de eerste uit een land achter het voormalige IJzeren Gordijn. Bovendien hebben zich oud-gedienden gemeld bij de christendemocraten: de oud-premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker en de Franse Europees commissaris Michel Barnier. „Ik ben realistisch over mijn kansen. Er zijn inderdaad nog andere, ook sterke kandidaten”, aldus Dombrovskis.
Voor de eerste keer spelen de Europese verkiezingen een grote rol bij de zoektocht naar de nieuwe commissievoorzitter. Want volgens het Verdrag van Lissabon moet „rekening worden gehouden” met de uitslag.
Begin maart kiezen de christendemocraten hun voortrekker bij de verkiezingen en hun kandidaat voor de Europese topbaan.