Binnenland

Westerbork en Vredespaleis Europees erfgoed

WESTERBORK (ANP). Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Den Haag zijn Europees erfgoed. Het voormalige doorvoerkamp in Drenthe is een symbool van wat nooit meer mag gebeuren, het tribunaalgebouw moet ervoor zorgen dat zoiets niet meer kán gebeuren, deelde de Europese Commissie in Brussel ze woensdag mee.

12 February 2014 16:00Gewijzigd op 15 November 2020 08:47
Kamp Westerbork. Foto ANP
Kamp Westerbork. Foto ANP

„Een mooie waardering voor het werk wat wij hier doen: mensen op een educatieve manier met het verleden confronteren”, plaatsvervangend directeur Ellen van der Waerden van het kamp in Westerbork. Kamp Westerbork was tijdens de Tweede Wereldoorlog een ‘Durchgangslager’ (doorvoerkamp) van de Duitse bezetter. Vanuit het kamp werden met in totaal 93 transporten 107.000 Joden, Sinti en Roma afgevoerd naar vernietigingskampen van de nazi’s in het oosten. Slechts enkele duizenden keerden terug.

Het Vredespaleis in Den Haag stamt uit 1913. In het gebouw is onder meer het Internationaal Gerechtshof gevestigd. „Het is een enorme eer, het is duidelijk dat we een symbool van vrede en recht in Europa en de wereld zijn. Vrede en recht zijn waarden waarop het Europese project is gebouwd. Na de verschrikkingen van twee wereldoorlogen hebben we al jaren vrede tussen de belangrijkste landen in Europa. Vrede is ontzettend belangrijk, door praten en overleggen bereik je meer dan door de wapens op te nemen”, zegt een woordvoerster van het Vredespaleis.

Op de nieuwe Europese Erfgoedlijst staan „gebouwen en plaatsen van herinnering” die belangrijk zijn voor de Europese geschiedenis en de eenwording van de Europa. De bedoeling is dat ieder EU-land zelf locaties voorstelt. Westerbork en het Vredespaleis werden vorig jaar door het kabinet voorgedragen. De officiële uitreiking van de zogeheten ‘erfgoedlabels’ is op 8 april in Brussel.

Twee andere plekken in Europa staan ook op de nieuwe lijst: de ruïnes van de oude Romeinse stad Carnuntum in Oostenrijk en een historisch museum in Estland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer