Doodsoorzaak oud-minister Borst nog niet bekend
BILTHOVEN. Het is nog niet bekend waardoor oud-minister Els Borst om het leven is gekomen. De politie gaat uit van een ongeluk of een misdrijf.
Dat concludeert de recherche uit sporen die zijn aangetroffen, nadat de minister van staat (81) maandagavond dood werd gevonden in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. Het Nederlands Forensisch Instituut NFI verricht dinsdag sectie op het lichaam om meer duidelijkheid te krijgen, aldus een woordvoerder van de politie.
Na het overlijden van Borst kwamen er al snel reacties vanuit de politiek en gezondheidszorg. Volgens minister-president Mark Rutte was Borst „als vicepremier en minister van Volksgezondheid eerst en vooral een dokter in de politiek. Zij werd gedreven door inhoud, maar zij verloor nooit de menselijke maat uit het oog. Daarin is zij altijd volstrekt authentiek gebleven.”
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) typeerde Borst als „een vastberaden minister en een politica met grote verdiensten”. „Op het terrein van euthanasie heeft zij voor een doorbraak gezorgd waarvoor heel veel mensen haar nog steeds dankbaar zijn.”
De NVVE, waarvan Borst erelid was, stelt dat zij met de dood van Borst „een ambassadeur voor de euthanasie heeft verloren”. „Els Borst heeft haar hele leven gesteld dat mensen moeten kunnen kiezen voor een vrijwillig levenseinde, en dat de arts in barmhartigheid de patiënt moet helpen”, zei voorzitter Petra de Jong van de NVVE, voorheen de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.
Borst was ook erelid van de Gezondheidsraad. Voorzitter Pim van Gool zei over haar: „Els Borst was van 1985 tot 1994 vicevoorzitter van de Gezondheidsraad en tot op heden erelid. Ze was tot op hoge leeftijd actief betrokken bij het werk van de Gezondheidsraad. Bij de viering van het 10-jarig bestaan van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid vorig jaar oktober bleek ze nog midden in de thematiek te staan. Haar overlijden staat in groot contrast met haar vitaliteit bij onze laatste ontmoetingen.”
Emile Roemer van de SP noemde Borst een bijzondere politica. PVV-leider Geert Wilders noemde de overleden oud-minister „een liberaal pur sang.” Zijn CDA-collega Sybrand Buma prees de grote staat van dienst van Els Borst.
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken repte van een heel treurig bericht. „Een bijzondere vrouw met grote verdiensten voor de samenleving”, schreef hij op Facebook. „Weinigen hebben zo’n grote bijdrage geleverd aan het medisch-ethische debat in Nederland. Dankzij haar is in onze wetgeving geregeld dat een menswaardig levenseinde mogelijk is.” Daarmee doelt de bewindsman op één van de moeilijkste dossiers die Borst tijdens haar bewind onder handen nam, dat van een nieuwe euthanasiewet.
Dinsdag rond het middaguur hadden ruim 1100 mensen het onlinecondoleanceregister voor Borst getekend.
De politica was van huis uit arts en in twee paarse kabinetten van premier Wim Kok, van 1994 tot 2002, vakminister en gedurende Paars II tevens vicepremier. Bovendien was ze in 1998 tegen wil en dank lijsttrekker van haar partij. „Een fantastische minister en vicepremier”, zo karakteriseerde Pechtold Borst. Hij ontmoette haar zaterdag nog tijdens een congres van D66, waar ze was in gezelschap van haar kleinkinderen. Hij beschouwde haar als zijn coach op de achtergrond en heeft veel van haar opgestoken. Voor D66 was ze van onschatbare waarde, zei hij.
Lees ook in Digibron:
Oud-minister Borst erelid D66, (Reformatorisch Dagblad, 10 februari 2003)
Majesteit benoemt twee ministers van staat, (Reformatorisch Dagblad, 22 december 2012)
Interview met minister Borst : “Christelijke fracties niet intolerant” : Borst vindt verhouding met Rouvoet en Van der Vlies duidelijk verbeterd, (Reformatorisch Dagblad, 06 oktober 2001)
Borst is “ieder contact kwijt” door B.J. Spruyt, (Reformatorisch Dagblad, 17 april 2001)
“De Duivel”, (Reformatorisch Dagblad, 21 april 2001)
De blinde vlek van minister Borst, (Reformatorisch Dagblad, 21 april 2001)
Minister Borst van volksgezondheid : sympathiek maar erg ruimdenkend, (Reformatorisch Dagblad, 04 december 1995)