Buitenland

Nieuw-Zeeland boos om actie walvisschip Japan

WELLINGTON (ANP). Nieuw-Zeeland heeft boos gereageerd nadat een Japanse walvisvaarder de zogeheten exclusieve economische zone (EEZ) van Nieuw-Zeeland was binnengevaren. Dat gebeurde toen Japanse walvisjagers het onder Nederlandse vlag varende schip Steve Irwin van milieuorganisatie Sea Shepherd volgden.

10 February 2014 07:50Gewijzigd op 15 November 2020 08:43

De Japanse ambassadeur is maandag op het matje geroepen. Hoewel het Japanse schip buiten de territoriale wateren van Nieuw-Zeeland is gebleven, is de regering in Wellington duidelijk geërgerd, des te meer omdat ze vorige week nog duidelijk had gemaakt dat Japanse walvisvaarders „zeer onwelkom” zijn in de economische zone. Minister van Buitenlandse Zaken Murray McCully noemt het „bijzonder respectloos” dat het Japanse schip, de Shonun Maru No. 2, de zone toch is binnengevaren.

Japanse walvisvaarders en actieschepen van Sea Shepherd zijn al jaren verwikkeld in een kat-en-muisspel op zee. De actiegroep probeert de walvisjacht te dwarsbomen. Soms gaat het mis; zo verloor Sea Shepherd in 2010 de higtech-speedboot Ady Gil aan een botsing met diezelfde Shonun Maru No. 2.

Ruim een week geleden kwam een ander schip van Sea Shepherd, de Bob Barker, in botsing met een Japans walvisschip. Omdat ook dat Sea Shepherd-schip onder Nederlandse vlag vaart, eiste Japan ‘gepaste maatregelen’ van Nederland. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begon een onderzoek.

De walvisjacht is internationaal zeer omstreden. Veruit de meeste landen zijn ermee gestopt in de jaren 80 om de dieren te beschermen. Japan staat de jacht toe, officieel alleen voor wetenschappelijke doeleinden, maar volgens critici is dat een excuus. Ook Noorwegen, IJsland en inheemse volkeren zoals de Inuit jagen op de zeezoogdieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer