Poging Brink alsnog te laten vervolgen
Het advocatenduo Spong en Hammerstein wil dat het openbaar ministerie Nina Brink alsnog vervolgt voor haar rol bij de geflopte beursintroductie van internetbedrijf World Online.
Om dat voor elkaar te krijgen heeft het duo zijn beklag gedaan bij het gerechtshof in Amsterdam, zo is maandag bekend geworden.
Het gerechtshof gaat nu bekijken of fraude-officier H. de Graaff zijn werk goed heeft gedaan. Eerder besloot de officier niet over te gaan tot vervolging van Brink. Het kan enkele maanden duren voordat het gerechtshof bepaalt of de beslissing wordt teruggedraaid. H. de Graaff heeft inmiddels een andere baan. De aanklager, die veel kritiek kreeg op zijn optreden in de Clickfonds-zaak, gaat zich bezighouden met de oprichting van het tweede landelijk parket, dat in Den Haag komt.
Maandag is een vervolgstap gezet in de procedure van het advocatenduo, dat handelt namens enige duizenden gedupeerde beleggers. Zij willen dat de bank ABN Amro de beleggers het ingelegde geld teruggeeft. Het is een stap in een procedure die nog lang kan duren.
Volgens advocaat O. Hammerstein heeft het openbaar ministerie ook nog geen beslissing genomen over de eventuele vervolging van ABN Amro zelf. „Die beslissing zou al in december 2001 zijn genomen, maar is opgeschort. Het is mij onbekend wanneer de beslissing thans kan worden verwacht.”
Alles draait om de dramatisch verlopen beursgang van World Online. De aandelen werden tegen een koers van 43 euro in de markt gezet, maar direct daarna begon een gestage daling. Binnen een jaar werd World Online van de beurs gehaald door het Italiaanse bedrijf Tiscali. De onderneming betaalde uiteindelijk ongeveer 15 euro per aandeel.
De advocaten zeggen dat beleggers voor de beursgang niet goed zijn voorgelicht. In het prospectus werd niet helder omschreven dat WOL-oprichtster Nina Brink vlak voor de beursgang een deel van haar belang had verkocht.