Kaag waardeert Nederlandse inzet voor Syrië
DEN HAAG (ANP). De Nederlandse inzet voor het door een burgeroorlog geteisterde Syrië is samenhangend, zowel op humanitair als politiek vlak. Dat zei VN-diplomaat Sigrid Kaag vrijdag na afloop van een gesprek met Tweede Kamerleden in Den Haag. De Nederlandse leidt de missie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) die toeziet op de ontmanteling van de chemische wapens.
Kaag is er niet op uit om meer steun van Nederland te krijgen. „Het was nu een mooi moment om mijn waardering uit te spreken. Er bestaat in Nederland veel interesse in het Syrië-dossier”, zei ze. De Tweede Kamer had haar uitgenodigd om „persoonlijk van haar te kunnen horen wat de uitdagingen, obstakels en dilemma’s zijn in deze belangrijke klus”, aldus PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. „Het is bijzonder dat een Nederlandse diplomaat deze belangrijke en verantwoordelijke klus leidt. De veiligheidsrisico’s en de politieke context zijn zo ongelooflijk complex. Ik ben onder de indruk van de manier waarop ze daarmee omgaat. De waardering is wederzijds.”
Kaag overlegde donderdag nog in New York met de VN-Veiligheidsraad over de ontmanteling van de wapens, die trager verloopt dan voorzien. Vooral de verwijdering van de chemische stoffen uit Syrië loopt flink achter op de planning. Het spul wordt per schip weggebracht, overgeladen en daarna op zee vernietigd. „Het is een complexe en ambitieuze operatie. Dan kom je altijd logistieke, technische en operationele problemen tegen. Zo is de veiligheid een groot probleem, zowel voor de uitvoering van het vernietigingsprogramma als voor het personeel. Het is een gevarengebied en er komen bedreigingen binnen, al vanaf het begin.”
Vrijdag herhaalde Kaag dat het nog steeds mogelijk is dat het chemische wapenarsenaal van Syrië voor 1 juli is vernietigd. Ze ziet geen opzet bij Syrië voor de vertraging, maar een versnelling is noodzakelijk en de druk van de VN en OPCW op Syrië moet volgens haar daarom hoog blijven. Kaag praat vrijdag de OPCW bij.