Overstroomd Somerset kijkt naar Nederland (met fotoserie)
BOXTEL/TAUNTON (ANP). Duizenden hectaren land in het Engelse graafschap Somerset staan al weken onder water. Dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten. Inwoners weten het niet meer, prins Charles spreekt van een tragedie en politici kijken naar Nederland, waar het wel lukt om de polderbewoners droog te houden.
De Britse omroep BBC is deze dagen zelfs met twee cameraploegen in Nederland neergestreken. Voorzitter Peter Glas van de Unie van Waterschappen nam de Britten woensdag mee naar zijn eigen waterschap De Dommel in Noord-Brabant en naar het Koning Willem-Alexander-gemaal in Katwijk dat „twee olympische zwembaden per minuut weg kan pompen”.
„Het is een kwestie van onderhoud, ruimte vinden voor rivieren en overtollig water en je zeeweringen op orde houden”, legde hij de BBC-reporters uit. Glas denkt dat de Engelsen baat kunnen hebben bij een soort waterschappen met eigen financiering en verantwoordelijkheid voor het waterbeheer.
Inmiddels zien steeds meer inwoners van de laaggelegen Somerset Levels het niet meer zitten. Zo besloot boer James Winslade woensdag na weken ellende zijn bedrijf te verlaten en zijn gezin en vee naar drogere oorden te brengen. Zijn familie woont al 150 jaar op de West Yeo-boerderij. Maar zo erg als nu heeft hij het nog nooit meegemaakt.
De Britse roep om Nederlandse expertise is ook historisch gezien niet vreemd. Het poldergebied Somerset Levels in het zuidwesten van Engeland was in de 17e eeuw al het werkterrein van de Zeeuwse waterbouwkundige Cornelis Vermuyden.
Het Britse parlementslid Ian Liddell-Grainger denkt expliciet aan Nederlandse hulp om rivieren in Somerset uit te baggeren om voortaan droge voeten te houden. „Zij hebben apparatuur die wij in dit land nog nooit hebben gezien”, zei de politicus vorige week.
De situatie in de Somerset Levels is niet een-op-een te vergelijken met die in Nederland. Zo is in het zuidwesten van Engeland in 2 maanden de hoeveelheid regen gevallen die normaal in de hele winter valt. „Erg extreem, dat hebben wij in Nederland gelukkig nog niet meegemaakt”, aldus Glas.
Volgens hem kijken de Engelsen ook heel anders naar veiligheid. Terwijl Nederland probeert overstromingen te voorkomen met investeringen in hogere, stevige dijken en onderhoud, hebben de Engelsen lagere veiligheidsnormen en willen ze vooral inwoners snel kunnen evacueren als het misgaat.
„Alles is erop gericht om snel en goed te kunnen informeren en evacueren als er iets misgaat. Zo staan er ook borden bij de Engelse kust met vluchtroutes in het geval van hoog water”, aldus Glas.