NFI onderzoekt doodsbedreiging aan adres VVD-politici
HEEMSKERK. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet onderzoek naar doodsbedreigingen aan VVD-politici van de gemeente Heemskerk. Dreigbrieven worden onderzocht op vingerafdrukken en DNA-sporen.
Dat zeggen direct betrokkenen bij de affaire die heeft geleid tot het uit elkaar vallen van de lokale VVD-afdeling in de Noord-Hollandse gemeente, zo meldde De Telegraaf woensdagmorgen.
Tot de bedreigde VVD-politici behoren wethouder Van Tongeren en kandidaat-raadslid Jansen. Maandag werd bekend dat de VVD-afdeling vanwege de bedreigingen niet zal meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.
De politici in Heemskerk zeggen zich enorm in de steek gelaten te voelen door het landelijke partijbestuur. „De VVD wilde niet dat dit landelijk bekend zou raken, hebben wij begrepen”, zeggen VVD’ers die anoniem willen blijven.
Afschuwelijk
De integriteitscommissie van de VVD onder voorzitterschap van staatsraad Jan-Kees Wiebenga onderzoekt de conflicten bij de plaatselijke partijafdeling in Heemskerk. De integriteitscommissie gaat zo snel mogelijk aan de slag.
De landelijke VVD zegt het toe te juichen dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken contact opneemt met de burgemeester van Heemskerk. „Heel goed dat de minister ernaar gaat kijken”, aldus een woordvoerder van de partijorganisatie. Plasterk noemde de bedreigingen in de plaatselijke VVD maandag „afschuwelijk.”
Ondernemers
De VVD-kieslijst werd in de aanloop naar de raadsverkiezingen van 19 maart driemaal opnieuw vastgesteld en uiteindelijk ingetrokken.
Beoogd lijsttrekker en huidig fractievoorzitter Bruinekool trok zich in een vroeg stadium van de kandidaatstelling terug. „Een machtsgreep door nieuwe leden vind ik een zware term, want het is verenigingsdemocratie. Ik wilde echter niet op één lijst met de door de nieuwe meerderheid aangedragen kandidaten”, aldus Bruinekool.
Wethouder Van Tongeren werd teruggezet naar een onverkiesbare elfde positie. Het zou meteen het einde betekenen van haar politieke loopbaan. Daar ligt de kiem van het conflict binnen de VVD. De wethouder zou –zo zeggen haar tegenstanders– te weinig oog hebben voor de belangen van plaatselijke ondernemers.
Het faillissement van de Kennemer Bouw Groep (KBG), een samenwerkingsverband van lokale aannemers, zou te wijten zijn aan een zakelijke opstelling van Van Tongeren. De teloorgang van KBG kostte ondernemers hun bedrijf en werknemers hun baan.
Gemanipuleerd
Voormalig lokaal partijvoorzitter Fred Beemer, een van de vele slachtoffers van de reeks conflicten en incidenten die de lokale VVD in Heemskerk ontsieren, is ervan overtuigd dat de samenstelling van de VVD-kandidatenlijst in Heemskerk is gemanipuleerd.
De manipulatie van de kieslijst is volgens Beemer voor de hand liggend. „Ik ben niet voor niets afgetreden. Wanneer het ledental plotseling met 50 procent toeneemt en van grote invloed is op de kandidaatstelling, dan is dat opvallend.”
De landelijke VVD heeft volgens de teruggetreden voorzitter terecht besloten voor de tweede keer in de partijgeschiedenis niet mee te doen aan lokale verkiezingen, ditmaal in Heemskerk. „Het zakelijk belang hoort niet op het podium van de VVD Heemskerk thuis”, oordeelt Beemer.
Toch bestrijdt de failliete ondernemer en tevens VVD-lid Beerse dat het oproer binnen de partij te maken heeft met die bouwbelangen. Beerse ontkent dat de bouwondernemers een coup hebben gepleegd in de lokale VVD. Wel stelt hij de retorische vraag: „De VVD is toch een club voor ondernemers?”
Aangeslagen
Kandidaat-lijsttrekker De Groot zegt vergeefs te hebben geprobeerd alle stromingen op één lijn te krijgen. „Maar het ligt gecompliceerd, vooral tussen de bouwondernemers en de wethouder. Ik snap de wethouder die geen staatssteun aan lokale bedrijven wil geven, maar begrijp eveneens ondernemers die hun bedrijf kwijt raken. De hele VVD is aangeslagen door de gebeurtenissen.”