Politiek
„Aanpak corruptie NL voorbeeld voor rest EU”

BRUSSEL (ANP). De Nederlandse aanpak van corruptie kan als voorbeeld dienen voor andere landen in de Europese Unie. Dat stelt de Europese Commissie maandag in haar allereerste rapport over corruptie in de EU. Omkoping en andere praktijken kosten de Europese economie ongeveer 120 miljard euro per jaar.

Brussel prijst het Nederlandse model waarbij het voorkomen en opsporen van corruptie op nationaal en lokaal niveau gecombineerd w ordt aangepakt. Ook benadrukt de commissie dat veruit de meeste Nederlanders corruptie verwerpelijk vinden: „In Nederland wordt van oudsher veel waarde gehecht aan integriteit.”

Maar de Europese Commissie plaatst ook kanttekeningen. Zo ontbreekt het bewijs dat buitenlandse omkoping effectief wordt aangepakt, hoewel Nederlandse bedrijven een belangrijke rol spelen in de internationale handel. De Nederlandse autoriteiten moeten meer doen om corruptie bij internationale handel op te sporen en te vervolgen. Er zijn ook meer verschillende sancties en hogere boetes nodig, aldus Brussel.

Daarnaast moeten de regels voor gekozen ambtsdragers en bewindspersonen over het openbaar maken van hun vermogen worden uitgebreid. De commissie pleit in verband hiermee voor een „effectief en transparant” controlesysteem en voor regels over belangenverstrengeling na het neerleggen van een ambt.

Wat het Europese plaatje betreft, vindt de Europese Commissie dat politieke partijen meer regels zouden moeten opstellen om vriendjespolitiek en belangenverstrengeling te voorkomen. Op dit moment zijn dergelijke regels er vaak niet of ze zijn te zwak. „De integriteit in de politiek blijft een aandachtspunt voor veel EU-lidstaten”, luidt de kritiek.

Hoewel veel lidstaten strengere regels hebben opgesteld als het gaat om de financiering van een politieke partij, constateert Brussel ook nog veel tekortkomingen. Er worden nauwelijks afschrikkende sancties opgelegd tegen illegale financiering van een partij.

De kans op corruptie is groter op regionaal en lokaal niveau, aldus het rapport. Op landelijk niveau is de controle beter (geregeld).

De bevindingen tonen aan dat de EU-landen meer moeten doen om corruptie te voorkomen, zegt de internationale organisatie tegen corruptie, Transparency International (TI), in een reactie. De commissie constateert ernstige tekortkomingen bij de nationale inspanningen om corruptie uit te roeien, benadrukt TI.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer