In Katwijk verschoof iets met start nieuwe coalitie
Al decennialang heeft de kustplaats Katwijk een confessionele raadsmeerderheid. De fusie met Rijnsburg en Valkenburg in 2006 veranderde daar niets aan. Toch vond er in 2010 een kleine verschuiving plaats.

Na veertig jaar bestuursverantwoordelijkheid verdween na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 de SGP in de Zuid-Hollandse kustplaats uit het college. De partij moest plaatsmaken voor de ChristenUnie, die met haar zes raadszetels de SGP met één zetel overvleugelde.
Het in Katwijk nog altijd machtige CDA –dat in 2010 acht zetels haalde en net als voorheen twee wethouders leverde– ruilde de SGP in voor de CU. „We waren erg teleurgesteld”, zegt huidig SGP-lijsttrekker mr. Wouter-Jan Vroegindeweij nu.
Die teleurstelling was de afgelopen periode merkbaar. Wim van Duijn, oud-SGP-wethouder en tot oktober vorig jaar fractievoorzitter, liet regelmatig in Twitter- en krantenberichten zijn ongenoegen blijken over het beleid. Toen het Katwijkse college voorstelde om het christelijk jeugdwerk niet meer te subsidiëren, zei hij: „Met zo’n CDA en CU hebben wij geen GroenLinks en D66 meer nodig.”
Van deze toon is niets meer te merken in het dubbelinterview met CU-lijsttrekker ir. Klaas Jan van der Bent en SGP-leider Vroegindeweij, die Van Duijn opvolgde.
Van der Bent roemt de winstpunten die de ChristenUnie bij de collegeonderhandelingen heeft binnengehaald. „De zondagsrust –voor Katwijk een belangrijk onderwerp– en het ontzien van sociaal zwakkeren. Met bezuinigingen van 11 miljoen euro voor de boeg konden we van tevoren vastleggen dat deze groep zou worden ontzien. Dat is ook gebeurd.”
Vroegindeweij vindt het wel jammer dat de formulering over de zondagsrust in het coalitieakkoord is verzwakt tot het „zo veel mogelijk” eerbiedigen ervan. Ook betreurt hij dat niet in het akkoord staat dat ambtenaren niet kunnen worden verplicht op zondag te werken of homohuwelijken te sluiten. De SGP diende hiertoe destijds een motie in, maar die werd verworpen. Van der Bent: „Vooropstaat dat de gemeente de zondagsrust bevordert.”
Koopzondag
Ook tijdens de collegeperiode zijn positieve dingen tot stand gekomen, stelt Van der Bent. Na vragen van de ChristenUnie, gesteund door CDA en SGP, kwam het college vorig jaar met een voorstel om koopzondagen niet toe te staan in de kustplaats. De confessionele raadsmeerderheid steunde dat. Beide partijleiders verwachten dat die zal blijven, zodat Katwijk ook in de toekomst geen koopzondagen zal toelaten.
Nog meer zondagsrust. In Katwijk is momenteel een grootscheepse kustversterkingsoperatie aan de gang. Het Rijk en het hoogheemraadschap zijn verantwoordelijk voor het werk aan de zeekering. Na SGP-vragen bleek dat de zandsuppletie 7 dagen maal 24 uur doorgaat en dat het college wilde overleggen om het zondagswerk zo veel mogelijk te beperken.
Ook stelde zijn fractie vragen om te controleren of het werk aan de parkeergarage, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, ook uitsluitend doordeweeks gebeurde. Dat bleek het geval.
Van der Bent wijst als winstpunt op een tijdens de afgelopen periode aangenomen motie om de identiteitsgebonden zorg in Katwijk te behouden.
Jeugdwerk
Als onderdeel van de bezuinigingen stelde het college in 2011 voor om de subsidie op het christelijke jeugdwerk te stoppen. De SGP protesteerde daartegen. De uitkomst van de discussie was dat, met steun van CDA en CU, de bezuiniging werd uitgesmeerd over al het jeugdwerk.
Bij de subsidie gaat het uitsluitend over de opvang door jeugdinstellingen zoals CJV en HGJV. „Bij de doelstellingen geloofsopvoeding en evangelisatie moeten kerken niet afhankelijk willen zijn van de overheid”, stelt Van der Bent.
Een actueel thema in de Katwijkse politiek is de vraag of en waar een grote bibliotheek moet komen en of deze moet worden uitgerust met een zaal met 200 stoelen die als theater kan worden gebruikt.
De SGP was van meet af aan om financiële en principiële redenen tegen deze theaterfunctie. De ChristenUnie wilde een eventueel kleinschalig theater echter wel meenemen in het onderzoek naar een geschikte locatie.
Inmiddels is de CU tegen een al te grote bieb met een theaterfunctie, en kan de SGP leven met een zaaltje van vijftig stoelen voor lezingen, zo blijkt uit beider woorden. Het collegeplan voor een groot ”cultuurhuis” hangt momenteel in de lucht.
Zeejachthaven
Over de vraag of er op Katwijks grondgebied een haven voor zeejachten moet komen, denken CU en SGP verschillend. Een aantal jaren geleden deed de raad een onderzoek naar de haalbaarheid ervan. De studie kwam uit op een grote haven, waarbij honderden woningen zouden moeten worden gebouwd om het project betaalbaar te maken. Het CDA trok toen de stekker eruit, maar gaf wel aan te willen praten als particuliere investeerders in de aanleg van een Katwijkse zeejachthaven geïnteresseerd zouden zijn.
Van der Bent: „De ChristenUnie stelt dat een zeejachthaven belangrijk kan zijn voor de Katwijkse economie, mits deze past bij de schaal en cultuur van Katwijk.” Vroegindeweij: „Zo’n haven is per definitie voor grote jachten vanaf de zee. Wij vrezen dat de zondagsrust en de christelijke identiteit van Katwijk worden aangetast door de komst van zo’n haven. Bovendien vraagt een haven om meer wegen en zijn de financiële risico’s te groot.” Van der Bent: „Die paar bootjes zie ik niet als bedreiging voor de zondagsrust, vergeleken met die duizenden mensen die ’s zondags op het strand liggen. Ik vind dat je aan tafel moet zitten, anders gaat de besluitvorming langs je heen. Ik spreek daarom liever over kansen dan over bedreigingen.”
Vroegindeweij: „Zeker met betrekking tot de zondagsrust zou het goed zijn als de SGP in het college zou zitten.” Van der Bent gaat echter ook voor collegedeelname. „Ook wij hebben diverse kandidaten.”
Beide lijsttrekkers benadrukken dat zij zich niet op principiële onderwerpen willen profileren. Van der Bent: „Ik zie geen principiële verschillen tussen de ChristenUnie en de SGP en ben blij dat we daarin gezamenlijk optrekken. De scheidslijn hier is vooral confessioneel tegenover niet-confessioneel. De seculiere partijen zijn nogal versplinterd. De confessionele partijen zullen dus de grootste blijven.” Vroegindewij bevestigt de ervaren eenheid: „We hebben elkaar als christelijke partijen hard nodig. De onderlinge relatie moet goed blijven.”
Dit is het vierde artikel in een serie van zes over de invloed van CU en SGP op het collegebeleid 2010-2014.