Politiek

‘Nieuw’ onderzoek Van der G. wekt ergernis en berusting in Kamer

DEN HAAG. Dagenlang liepen de woordvoerders van PVV, VVD en CDA zich warm voor het debat over Volkert van der G. Wat ze in de plenaire vergaderzaal voor het voetlicht zouden brengen? Dat de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der G. niet zomaar een kwestie is, dat elk risico grondig tegen het licht gehouden moest worden én dat wat hen betrof veiligheid voor alles ging.

Redactie politiek
28 January 2014 20:09Gewijzigd op 15 November 2020 08:30
Staatssecretaris Teeven tijdens het Kamerdebat over Volkert van der G. beeld ANP
Staatssecretaris Teeven tijdens het Kamerdebat over Volkert van der G. beeld ANP

Dat klonk in de dagen voorafgaand aan het debat nogal abstract, maar dat kon ook niet anders. De Kamer mag er dan over debatteren; vorderingen voor uit- of afstel van de voorwaardelijke invrijheidstelling worden nog altijd ingediend door het openbaar ministerie. En uiteindelijk is het niet de Kamer, maar de rechter die beslist.

De aankondiging dat het OM de psyche van Van der G. „opnieuw” zou laten onderzoeken, het eerst naar buiten gebracht door de NOS, zette het debat dinsdagavond in een andere context dan vooraf gedacht. Het nieuws valt natuurlijk in de categorie dubieus, want wat is nieuw onderzoek? Zou het OM tot aan het debat soms het plan hebben gehad om de rechtszitting over Van der G.’s vrijlating in te gaan met verouderde gegevens van de reclassering? Hoe dan ook; aansporingen aan het adres van Teeven om alles op alles te zetten, waren opeens een stuk minder urgent. Het ‘nieuwe’ onderzoek maakte genoegzaam duidelijk dat ook het OM in deze zaak zo zorgvuldig mogelijk te werk zal gaan.

PVV-Kamerlid Helder wilde desondanks niets weten van terughoudendheid en suggereerde dat het nieuws bewust kort voor het debat naar buiten was gebracht, zodat Teeven zich afzijdig kon houden. „Teeven mag zich niet achter het onderzoek verschuilen en zeggen dat hij de uitkomsten afwacht. Hij moet alles op alles zetten en zelf initiatief tonen”, aldus Helder. Ook Kamerlid Bontes liet zich in die geest uit.

Oskam (CDA) zei de uitkomst van het onderzoek te respecteren. „Het is goed dat Nederland nu ziet dat de regie bij het OM ligt.”

D66 en ChristenUnie kapittelden premier Rutte en staatssecretaris Teeven, omdat beiden hebben laten doorschemeren geen voorstander te zijn van proefverlof en voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der G. terwijl ze daar niet over gaan. „Met een te grote broek aan zijn ze over de door hen afgeschuurde rand van de rechtsstaat getuimeld”, aldus D66-Kamerlid Berndsen. CU-Kamerlid Segers constateerde dat de twee bewindslieden verwachtingen hebben gewekt, „die als een boemerang op ons als Kamer zijn teruggekeerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer