Garnalenleverancier Heiploeg failliet
ZOUTKAMP (ANP). De Nederlandse garnalenleverancier Heiploeg, de grootste van Europa, is failliet verklaard. Het bedrijf denkt in afgeslankte vorm als Heiploeg International een doorstart te kunnen maken, als onderdeel van het Katwijkse visverwerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.
In totaal worden er 60 voltijds arbeidsplaatsen van Heiploeg in Groningen geschrapt, dat zijn volgens directeur Hans Wielinga circa 90 „collega’s met een vast dienstverband”. De werkgelegenheid van circa 300 mensen in de provincie wordt door de doorstart behouden, aldus het bedrijf, al worden de arbeidsvoorwaarden versoberd.
De directie van Heiploeg, die naast Wielinga verder bestaat uit Edo Abels, kon desgevraagd niet tegen het ANP zeggen of er een loonoffer wordt gevraagd. „Maar we gaan de voorwaarden in lijn trekken met andere bedrijven”, aldus Abels. Heiploeg heeft in het Groningse Zoutkamp zijn hoofdkantoor, een fabriek en de transportdivisie gevestigd. Bij welke afdeling de ontslagen precies vallen is niet duidelijk. Morubel, de Belgische dochter van het concern, gaat zelfstandig verder.
In totaal werken er bij Heiploeg wereldwijd 3000 mensen. De buitenlandse takken, Heiploeg is onder meer actief in Marokko, Suriname en India, gaan via een aandelenovername naar Parlevliet & Van der Plas. Hoeveel de onderneming daarvoor betaalt wilde Heiploeg niet zeggen.
De Nederlandse activiteiten van Heiploeg verkeerden al geruime tijd in zwaar weer. De onderneming, met een schuldenlast van 130 miljoen euro, leed miljoenenverliezen en slaagde er niet goed in om de organisatie en het kostenniveau aan te passen aan de moeilijke marktomstandigheden. Het concern leed onder de impact van de economische crisis op het „luxeproduct garnalen” in vooral de Zuid-Europese markten. Ook kwamen er nieuwe spelers met lagere prijzen en bedingen supermarkten steeds lagere inkoopprijzen.
Daarbij werd de druk nog eens opgevoerd door een flinke boete van ruim 27 miljoen euro van de Europese Commissie vanwege kartelvorming, waartegen een beroep loopt. Heiploeg benadrukte overigens dat ook zonder de boete de „continuïteit in bestaande vorm niet langer mogelijk is”. „De boete is niet de nekslag geweest. We hadden een te ruime jas aan”, zegt Wielinga desgevraagd. Het hoger beroep tegen de boete wordt nu overigens afgehandeld door de curator.
Het faillissement en de mogelijke doorstart, waarvan enkele details nog moeten worden afgehamerd, hebben volgens Heiploeg geen gevolgen voor de klanten. Overigens gaven de aangestelde curatoren aan dat de doorstart „op wat kleine details na” rond is.