Buitenland

Onrust verspreidt zich over Oekraïne

KIEV (ANP/RTR/DPA). In Oekraïne is het zondag weer tot botsingen tussen betogers en ordetroepen gekomen. De politie zette waterkanonnen in en stungranaten, die felle lichtflitsen en luide knallen produceren. De betogers gooiden met stenen en rookbommen.

27 January 2014 07:23Gewijzigd op 15 November 2020 08:26
Protest in Kiev, beeld EPA
Protest in Kiev, beeld EPA

Een menigte van duizenden actievoerders had geprobeerd in Kiev een cultureel centrum te bestormen, waar honderden medewerkers van de veiligheidsdiensten bijeen waren. De later toegesnelde oppositieleider Vitali Klitsjko wist de gemoederen te kalmeren.

In het westen van Oekraïne zijn opnieuw stadhuizen bezet. De actievoerders verklaarden de partij van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj tot „verboden organisatie”. De onrust lijkt zich volgens de BBC ook naar ander delen van het land te verspreiden. Zelfs in het doorgaans pro-Russische oosten zouden onlusten zijn uitgebroken.

Zo bestormden anti-regeringsbetogers in de noordoostelijke stad Soemi het gebouw van de gemeenteraad. De oppositie zou daarna de leiding over de gemeenteraad hebben overgenomen, meldde de Britse omroep op basis van lokale media.

In het zuidoostelijke Zaporizja botsten duizenden betogers met de politie. Dat gebeurde tijdens een poging een overheidsgebouw te bestormen. Veiligheidstroepen vuurden traangas en rookgranaten af om de meute op de afstand te houden. Ook op andere plaatsen maakten actievoerders hun ongenoegen kenbaar door overheidsgebouwen te bezetten.

Sinds november wordt er in de Oekraïense hoofdstad gedemonstreerd voor toenadering tot de Europese Unie, nadat de regering had geweigerd een associatieverdrag met de EU te tekenen. De laatste dagen lijkt de onrust zich ook over de rest van het land te verspreiden.

President Janoekovitsj deed zaterdag een poging de crisis te bezweren door oppositieleden hoge posten in zijn regering aan te bieden. Zijn aanbod werd echter van de hand gewezen. De oppositieleiders eisen op hun beurt vervroegde verkiezingen, het schrappen van een omstreden anti-protestwet en de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer