Binnenland

De Geus wil giften voor armen innen

Goed verdienende Nederlanders die armere landgenoten door de recessie willen helpen, kunnen binnenkort bellen naar de solidariteitstelefoon. Daar krijgen zij van Sociale-Zakenmedewerkers een rekeningnummer waarop ze geld kunnen storten. De giften komen ten goede aan het budget voor de bijzondere bijstand.

Redactie politiek
5 December 2003 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

Dat zegde minister De Geus donderdag tijdens de behandeling van zijn begroting toe aan GroenLinks-kamerlid Van Gent. Die pleitte deze week voor de introductie van een Robin-Hoodheffing. Iedereen die meer verdient dan 100.000 euro per jaar zou extra belasting moeten betalen om zo’n 700.000 huishoudens op en rond het minimum te helpen. Gebeurt dat niet, dan wordt volgens GroenLinks het verschil tussen rijk en arm te groot.

De Geus ziet niets in zo’n verplichting. Wel wil hij de rijkeren de mogelijkheid bieden om „solidariteit te tonen.” Hij vindt dat „mensen die wat over hebben best een duit in het zakje kunnen doen.” Uit de koopkrachtcijfers van zijn ministerie blijkt dat mensen die al rond de 100.000 euro verdienen komend jaar gemiddeld maar weinig hoeven in te leveren en er soms zelfs licht op vooruitgaan.

De bewindsman zal het geld toevoegen aan de pot voor bijzondere ondersteuning van individuele bijstandsgerechtigden. Op die pot bezuinigt het kabinet in 2004 een bedrag van 100 miljoen euro. Tot deze week was dat nog 150 miljoen, maar om de nood van chronisch zieken en gehandicapten te lenigen, schroeven kabinet en coalitie het zelf al met 50 miljoen terug.

Eén donatie is al binnen. Tijdens het debat maakte kamerlid Van Gent donderdag gewag van een „bejaarde CDA-dame uit Nijmegen” die haar had gebeld met de mededeling dat ze 500 euro wilde overmaken voor de minima. Evenals De Geus prees ze deze dame uitbundig. Ze toonde zich ook verheugd over de bereidheid van de minister om met haar initiatief aan de slag te gaan.

Meer complimenten had de linkse oppositie donderdag echter niet voor De Geus. Het begrotingsdebat liep, vooral door de insteek van de minister zelf, uit op een stevige discussie over de hervorming van de sociale zekerheid. De Geus beklemtoonde dat het vele misbruik van alle sociale wetten en regelingen daarvan de voornaamste oorzaak is. Daardoor hebben te veel mensen een uitkering, wat het maatschappelijk draagvlak voor de verzorgingsstaat weer aantast.

„Het is een sport geworden om gebruik te maken van sociale uitkeringen”, aldus De Geus. Volgens PvdA, SP en GroenLinks moet dat probleem echter worden aangepakt door de uitvoering te verbeteren. De hervorming leidt volgens de partijen alleen maar tot grotere inkomensverschillen.

Tot ongenoegen van de linkse oppositie kondigde De Geus ook nog aan dat hij paal en perk wil stellen aan de ontslagvergoeding voor mensen die gedwongen op straat worden gezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer