ECB laat rente in eurozone gelijk
De rente in de twaalf landen die de euro als munteenheid hebben, blijft voorlopig zoals die is.
De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag op haar reguliere bestuursvergadering de rente niet te wijzigen.
De herfinancieringsrente, het belangrijkste tarief, blijft op 2 procent staan. Deze stand geldt al sinds juni. Het besluit om niet te morrelen aan de rentestand kwam niet onverwacht. In de -hoge- koers van de euro kwam dan ook vrijwel geen verandering.
Eerder op de dag besloot de centrale bank van Groot-Brittannië eveneens de rentetarieven onveranderd te laten. Begin november verhoogde deze bank de rente wel. De belangrijkste rente op de Britse geldmarkt ging toen met een kwart procentpunt omhoog tot 3,75 procent. Ook de centrale bank van Australië verhoogde begin november de rente. Deze week volgde wederom een verhoging.
Gezien de lage inflatie in de eurozone had de ECB geen reden om de rente aan te passen. Een verhoging had de toch al trage groei van de economie verder in de weg gestaan. Bovendien zou een renteverhoging de koers van de euro, die eerder deze week een recordhoogte bereikte tegenover de dollar, hebben opgejaagd en daarmee de export van de eurolanden verder hebben belemmerd.
Analisten houden er wel rekening mee dat de ECB volgend jaar de rentetarieven optrekt. Dat gebeurt dan vermoedelijk in de tweede helft van 2004, wanneer de economie meer vaart heeft gekregen.
ECB-president Jean-Claude Trichet deed na afloop van de bestuursvergadering een beroep op Frankrijk en Duitsland om hun verantwoordelijkheid te nemen. Hij doelde daarmee op de begrotingstekorten van beide landen, die de EU-norm van 3 procent overschrijden.
Nederland komt volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) volgend jaar uit op een tekort van 3,25 procent. Over Nederland liet Trichet zich donderdag niet uit. Hij zei dat de aandacht tijdens de vergadering vooral was uitgegaan naar de inflatie. Trichet ziet die op de middellange termijn zakken tot onder de 2 procent, het door de ECB nagestreefde peil. De bankpresident verklaarde verder de huidige rentestand passend te vinden.
Over de hoge koers van de euro zei Trichet niets specifieks. Hij zei een beleid te voeren dat is gericht op „een sterke en stabiele munteenheid.” Alle centrale banken in de wereld doen dat, omdat „dat het vertrouwen van de spelers in de economie versterkt.” Het herstel van de economie is begonnen, zo voegde Trichet eraan toe.