Economie

EU wil lagere schol- en tongquota

Europees commissaris Fischler (Landbouw en Visserij) wil de vangst van kabeljauw niet verder beperken. Voor tong en schol, die belangrijk zijn voor de Nederlandse vissers, liggen echter forse verlagingen van de quota in het verschiet.

Redactie economie
5 December 2003 09:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

De Oostenrijkse EU-bestuurder presenteerde donderdag zijn voorstellen voor 2004. Op 17 december komen de ministers van de lidstaten bijeen om definitieve beslissingen te nemen. Meestal is er bij die jaarlijkse onderhandelingen een marathonzitting nodig om een akkoord te bereiken.

De plannen van Fischler houden een korting in van de omvang van de aan land te brengen tonnen schol uit de Noordzee van 40 procent. Voor de hoeveelheid tong uit dat gebied staat een reductie van 15 procent op het programma.

Het Productschap voor Vis heeft hier geen goed woord voor over. Volgens een woordvoerder pakt dit beleid „desastreus” uit voor de Nederlandse sector. „Minister Veerman moet in Brussel een vuist maken om dit af te wenden”, zegt hij in een reactie.

Genoemde instantie laat weten er geen begrip voor te hebben dat de commissaris de aanbevelingen van de biologen op deze punten „één op één” overneemt, terwijl de bevindingen van de deskundigen „nogal wat onzekerheden bevatten.” De neerwaartse aanpassingen van de plafonds gelden ook nog eens voor aanverwante soorten zoals bot, schar en tongschar.

„Dit alles is des te wranger als je ziet dat hij de kabeljauw ongemoeid laat”, aldus het commentaar van het productschap. De desbetreffende vissers zijn de laatste jaren „gespaard” en daarom moesten hun collega’s die zich richten op schol en tong toen ook al inleveren.

Ingewijden denken dat de regering er over twee weken in het EU-visserijberaad een zware dobber aan zal krijgen om de voornemens te wijzigen. Steun valt alleen te verwachten van België, dat eveneens veel tongvissers kent. De Nederlandse kottervloot is met 400 schepen relatief klein, maar ze omvat vaartuigen met een flinke capaciteit. In 2002 draaiden de elf visafslagen een omzet van 365 miljoen euro.

Voor kabeljauw wil Franz Fischler de quota voor volgend jaar handhaven op hetzelfde niveau als dit jaar. Daarmee negeert hij het advies van de wetenschappers van de ICES. Die hebben in oktober in een rapportage erop aangedrongen de vangsten van deze soort voorlopig helemaal stil te leggen. Zij hamerden er opnieuw op dat de bestanden in de Noord-Europese wateren zo ver zijn geslonken dat zonder een drastische aanpak uitsterven dreigt.

De eurocommissaris acht een totaalverbod om kabeljauw uit de zeeën te halen echter niet realistisch. Een dergelijke ingreep zou in zijn ogen onaanvaardbare consequenties hebben voor de vloot en voor bepaalde gemeenschappen langs de kusten die sterk afhankelijk zijn van deze economische activiteit.

De maatregelen die voor dit jaar zijn getroffen komen neer op het terugdringen van de sterfte onder kabeljauw met 65 procent. Brussel kondigt aan dat het de controle verder zal verscherpen om ervoor te zorgen dat niet de hand wordt gelicht met de voorgeschreven beperkingen.

Met de haring gaat het juist bijzonder goed. Deze soort vermenigvuldigt zich sterk, zo hebben biologen geconstateerd. Dat vormt aanleiding om de maximale hoeveelheid in 2004 te verhogen met 20 procent. Ook horsmakreel en blauwe wijting mogen in grotere aantallen gevangen worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer