Economie

Staatssecretaris Dijksma wil insecten kunnen eten

BERLIJN. De landbouw helpt om de honger in de wereld op te lossen, vindt staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken). Nieuwe tak van sport is het kweken van insecten. In Nederland is het eten ervan nog verboden.

Bertus Bouwman
17 January 2014 22:51Gewijzigd op 15 November 2020 08:16
Een vrolijk moment in het Nederlandse paviljoen op de Grüne Woche in Berlijn: staatssecretaris Dijksma begroet de Duitse minister van Landbouw, Friedrich (r.), terwijl Frau Antje klaar staat met de traditionele blokjes kaas. beeld EPA
Een vrolijk moment in het Nederlandse paviljoen op de Grüne Woche in Berlijn: staatssecretaris Dijksma begroet de Duitse minister van Landbouw, Friedrich (r.), terwijl Frau Antje klaar staat met de traditionele blokjes kaas. beeld EPA

De Grüne Woche is de grootste tentoonstelling over voeding en land- en tuinbouw ter wereld. Nederland doet al sinds 1953 mee, want Duitsland is voor onze land- en tuinbouw de belangrijkste handelspartner: 28,5 procent van de agrarische export gaat erheen.

Dijksma prikte vrijdag een blokje kaas bij Frau Antje, de vrouw in klederdracht die sinds jaar en dag het gezicht is van de Nederlandse zuivel. Ook de Duitse minister van Landbouw Friedrich en de Berlijnse burgemeester Wowereit kwamen proeven, onder het toeziend oog van een zandsculptuur van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Nederland is na de VS met een waarde van 79 miljard euro de tweede exporteur van agrarische producten ter wereld. Dijksma stelde dat die positie een verantwoordelijkheid met zich meebrengt. „In 2050 moeten de wereld 9 miljard mensen voeden. Vaak wordt er gezegd dat de landbouw een probleem is, ik zie de agrarische sector eerder als een oplossing. Zeker als het gaat om het aanpakken van honger, daarbij moet Nederland een voortrekkersrol spelen.”

Intussen blijft het imago van producent van Wasserbomben –waterige tomaten– Nederland achtervolgen, bleek afgelopen zomer nog uit een onderzoek van de Nederlandse ambassade. Onterecht, omdat de Nederlandse tomaten tegenwoordig juist wel smaak hebben. „Het is een lang proces om van dit imago af te komen, daar moeten we hard aan werken”, zei Dijksma.

Volgens de staatssecretaris profileren Nederlandse bedrijven zich met innovatieve producten. Ze noemde onder meer zaadveredeling, duurzame landbouw, algen en insecten. Dijksma vindt dat het in Nederland wettelijk mogelijk moet worden om insecten te eten. Nu mag dat officieel nog niet. Insecten kunnen volgens de staatssecretaris een alternatieve eiwitbron zijn als natuurlijke bronnen om voedsel te produceren uitgeput raken. Ze benadrukte dat het eten van insecten wel veilig moet zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer