Kabinet vermindert gaswinning zeker 3 jaar
Het kabinet haalt in elk geval de komende 3 jaar minder gas uit de Groningse bodem. En tot 2018 komt er bijna 1,2 miljard euro beschikbaar om gebouwen, huizen en de leefbaarheid in het door aardbevingen getroffen gebied te verbeteren.
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat kabinetsbesluit vrijdagmiddag overgebracht en toegelicht aan Groningse bestuurders.
Bij Loppersum, het meest risicovolle gebied, wordt de gaskraan voor 80 procent dichtgedraaid. Helemaal dicht kunnen de boorlocaties daar niet, want ook op de koudste dagen moet er voldoende gas zijn. In 2013 is bijna 54 miljard kuub gas gewonnen. In 2014 en 2015 mag er in Groningen hooguit 42,5 miljard kuub gas worden gewonnen en 40 miljard kuub in 2016. Daarna wordt opnieuw naar de gaswinning gekeken.
Het besluit om de gaswinning terug te schroeven heeft gevolgen voor de begroting, want in 2014 komt er daardoor 700 miljoen euro minder in de staatskas. Een jaar later is dat 600 miljoen euro en in 2016 gaat het om een 1 miljard euro minder.
De kosten om de leefbaarheid in het gebied te vergroten en de Groningers ook meer economisch perspectief te bieden, worden bekostigd door de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Het gaat om 144 miljoen euro per jaar. De provincie draagt bijna 58 miljoen euro bij. Ook de kosten die de NAM maakt, hebben effect op de rijksbegroting want die worden in mindering gebracht op de aardgasbaten van de overheid.
Een speciale commissie, Economic Board, bestaande uit ondernemers uit de regio gaat plannen maken om de economie in deze regio te verbeteren.
Lees hier de Kamerbrief over de gaswinning.
Reacties
René Leegte, Tweede Kamerlid voor de VVD: „Met het besluit van minister Kamp van Economische Zaken komt er een einde aan een turbulente periode. Het terugschroeven van de gaswinning moet de kans op aardbevingen terugdringen. En schade en preventieve maatregelen worden ruimhartig vergoed. De provincie wordt daardoor veiliger en daarmee is de belangrijkste zorg voor de VVD weggenomen. Heel Nederland deelt in het leed van de Groningers en we zullen eraan moeten wennen dat de aardgasinkomsten zullen teruglopen.”
Daniella Blanken, secretaris van de Groninger Bodem Beweging: „We moeten het besluit en de onderzoeken van minister Kamp natuurlijk nog goed bestuderen. Uit onze eigen eerste snelle doorrekening van de cijfers blijkt dat de gaswinning eerst wordt verminderd, maar op z’n hoogst met 4,7 procent. Dat is onacceptabel. En dat geldt ook voor de winning bij Loppersum die fors wordt teruggebracht, maar niet helemaal. Het gas dat niet op kwetsbare plekken wordt gewonnen, moet elders uit de grond komen. Het is nog niet helemaal duidelijk wat dat betekent voor het gebied aan de randen van het gasveld. Nemen daar de bevingen dan toe? Op het eerste gezicht zijn we wel tevreden met de compensatie voor het verbeteren van de economie en de leefbaarheid. Het is alleen heel belangrijk dat er meer garanties komen voor de veiligheid, want anders heeft investeren in de werkgelegenheid weinig zin.”
Arie Slob, fractieleider van de ChristenUnie: „We zijn erg te spreken over het pakket dat er ligt om bewoners in Groningen te compenseren. Ik wil hierover in gesprek met de bestuurders in Groningen. Dit kabinetsbesluit moet gedragen worden door het Noorden. Maar we kunnen niet om maatregelen heen die leiden tot minder risico op aardbevingen. Alhoewel het besluit erg laat valt, is het goed dat het kabinet deze stap tot productieverlaging zet.”
Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks: Zij is boos over het kabinetsbesluit en vindt de uitkomsten minimaal. „Minister Kamp doet nauwelijks meer dan hij toch al verplicht was.” Zij vindt de gaskraan voor 40 procent dicht moet en de schade moet worden gecompenseerd. Bovendien moet de economie van Groningen volgens haar écht versterkt en dus duurzaam worden.
Agnes Mulder, Tweede Kamerlid voor het CDA: „Het lijkt erop dat het kabinet nu eindelijk doordrongen raakt van de ernst van de problemen in Groningen als gevolg van de aardgaswinning. Het vertrouwen in de overheid van de mensen in het getroffen gebied is inmiddels echter flink geschaad. Het CDA heeft altijd gepleit voor maatregelen die bijdragen aan de veiligheid van de inwoners van Groningen, een ruimhartige compensatie van de geleden schade en een herstel van de vertrouwensbreuk tussen inwoners en overheid. Het CDA gaat er vanuit dat de aardgasproductie per direct wordt beperkt en dat nu zo snel mogelijk de meest schrijnende gevallen gecompenseerd worden in de geleden schade. Of deze maatregelen voldoende zijn voor de veiligheid en leefbaarheid van Groningen zal het CDA beoordelen op basis van de rapporten en de reacties van experts.”
Elbert Dijkgraaf, Tweede Kamerlid voor de SGP: „De SGP vindt het positief dat de gasproductie verminderd wordt, want veiligheid moet voorop staan. We hopen dat de forse productieverlaging bij Loppersum een belangrijke bijdrage kan leveren aan verbetering van de veiligheid van de inwoners van het meest kwetsbare gebied. Er blijft nog veel onzekerheid over hoe het Groningerveld zich komende jaren gaat gedragen. De zorgen blijven, maar worden wel aangepakt. De SGP wil zorgvuldig wegen of de kabinetsaanpak voldoende zoden aan de dijk zet. Van groot belang is dat meer werk gemaakt wordt van een goede schadeafhandeling, versterking van zwakke huizen en gebouwen en dat in de lokale economie geïnvesteerd wordt. Het is een goede zaak dat hier aanzienlijke bedragen voor worden uitgetrokken. Daarnaast gaat het niet alleen om geld, maar ook om investeren in herstel van vertrouwen.”
Reinette Klever, Tweede Kamerlid voor de PVV: „Het dichtdraaien van de gaskraan met 10 procent en een compensatiefonds van 200 miljoen per jaar is volstrekt onvoldoende en een doekje voor het bloeden voor de inwoners van Groningen. Veel mensen zitten werkloos thuis, in hun door de aardbevingen beschadigde en onverkoopbaar geworden huizen. Wat hebben deze getroffen Groningers aan nieuwe winkelcentra, snel internet en zonnepanelen op hun dak. De PVV wil het toegezegde budget volledig benutten voor een uitkoopregeling voor de mensen die willen verhuizen en 100 procent schadevergoeding.”
Paulus Jansen, Tweede Kamerlid voor de SP: „Met het kabinetsbesluit is de ontkenningsfase van de problematiek rond de Groningse gaswinning voorbij. Dat is winst. Maar de vraag is of de problemen hiermee afdoende worden opgelost, of slechts verschoven naar andere gebieden. Het lijkt erop dat de operatie betaald wordt door de winning elders in het Slochterenveld vol door te laten gaan. Het is de vraag of dat verantwoord is.”
Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid voor D66: „Het is goed dat er na een jaar onzekerheid nu een plan ligt van het kabinet, zodat de Groningers weten waar zij aan toe zijn. D66 wil de gevolgen van het besluit voor de veiligheid van Groningen goed bestuderen, voordat we een oordeel vellen. Ook wil ik een hoorzitting om van experts te horen of het risico op zware aardbevingen en de effecten van de bevingen met dit voorstel van het kabinet verminderen”.
Diederik Samsom, fractievoorzitter PvdA in de Tweede Kamer: „De Partij van de Arbeid vindt het verstandig dat het kabinet heeft besloten om de gasproductie in Loppersum op korte termijn zo veel als mogelijk terug te brengen. De veiligheid van de Groningers wordt hiermee vooropgesteld. Ook biedt het besluit perspectief voor de regio: er komt geld voor het repareren van schade aan gebouwen, het verstevigen van huizen en voor investeringen in de economie en leefbaarheid van Noordoost-Groningen. Het is goed dat Nederland solidair is met de Groningers, die nog altijd veel last ondervinden van de gaswinning. Dit is een eerste stap op de weg om het vertrouwen van de Groningers te herstellen. Na wat er allemaal gebeurd is, zal het vele jaren en veel werk vergen om het vertrouwen bij de mensen terug te brengen. De PvdA zal zich daar de komende jaren vol voor blijven inzetten.”