„Gemeente heeft sterke troeven bij zorgtaken”
DEN HAAG (ANP) - De zorg is duur en dreigt de komende jaren alleen maar duurder te worden. Dat gemeenten veel zorgtaken over gaan nemen, zorgt voor meer efficiëntie. Maar op het gebied van signalering en preventie van problemen bij met name kwetsbare mensen met psychosociale stoornissen moeten „zeker nog wat puntjes op de i komen”. Dat schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in een advies aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.
De Raad geeft geen mening over het huidige wetsvoorstel over de decentralisatie van langdurige zorg naar gemeenten. „Het is de taak van de RVZ om het ministerie advies te geven over hoe deze plannen het beste uitgevoerd kunnen worden”, zegt senior adviseur Flip van Sloten. „Maar wij zien wel dat gemeenten sterke troeven in handen hebben om deze taken over te nemen. De zorg staat dichter bij de mensen en verschillende taken kunnen gecombineerd worden, wat het overzichtelijker maakt.”
Zo staat in het advies van de RVZ dat de eerstelijnszorg, dus huisartsen en wijkverpleegkundigen, moeten samenwerken met ondersteunende medewerkers van de gemeente. Een extreem voorbeeld is volgens Van Sloten de vrouw die tien jaar dood in haar huis in Rotterdam lag. „Er is een huisarts geweest die haar jaren niet heeft gezien, meteropnemers hebben jarenlang geen standen opgenomen en zo zijn er wel meer instanties langs geweest. Als iemand deze gegevens aan elkaar had gekoppeld, had het wellicht geen tien jaar geduurd voor deze vrouw gevonden werd.”
De RVZ adviseert de staatssecretaris om ieder jaar bij alle gemeenten te monitoren of het overnemen van de zorgtaken goed verloopt. „Het is belangrijk om de taken niet zo maar over de schutting te gooien, maar de zaak heel goed te monitoren en volgen.” Ook zou er volgens de Raad onderzoek moeten komen naar de ethische kanten van het al dan niet verplicht maken van vrijwilligerswerk en mantelzorg.
Twee derde van de Nederlandse gemeenten liet woensdag weten niet achter het wetsvoorstel te staan, in ieder geval niet op de manier zoals dat nu van hen verwacht wordt. Dat bleek uit de ledenraadpleging van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), vrijdag neemt het bestuur van de VNG een definitief besluit over eventuele vervolgstappen en of het meegaat in de mening van de leden.