Buitenland

Arbiters zeezaak Nederland-Rusland benoemd

HAMBURG (ANP). De vijf rechters die moeten bekijken of Rusland het Greenpeaceschip Arctic Sunrise mocht enteren, zijn bekend. Onder de arbiters is één Nederlander, professor Fred Soons (65) van de universiteit van Utrecht. Dat heeft het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg maandag bekendgemaakt.

13 January 2014 18:08Gewijzigd op 15 November 2020 08:10
beeld ANP
beeld ANP

Nederland en Rusland mochten ieder één arbiter benoemen. Nederland heeft Soons aangewezen, maar Rusland heeft niets van zich laten horen. Daarom heeft het Zeerechttribunaal een arbiter namens Moskou aangewezen. Ook de drie andere rechters zijn benoemd door het Zeerechttribunaal. De vier collega’s van Soons komen uit Ghana, Polen, Australië en Mexico.

De vijf arbiters gaan waarschijnlijk binnenkort aan de slag. Hun werk zou vervolgens ongeveer 2 jaar duren, wat betekent dat de uitspraak niet voor begin 2016 wordt verwacht.

Greenpeaceschip Arctic Sunrise en zijn 30 opvarenden werden half september opgepakt na een protestactie bij een boorplatform in de Russische poolzee. De activisten werden aangeklaagd voor piraterij. Daarop staat in Rusland 15 jaar celstraf.

De arrestatie leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Nederland en Rusland. De Arctic Sunrise vaart namelijk onder Nederlandse vlag. Daarom had Rusland aan Nederland toestemming moeten vragen voor het enteren en overmeesteren van schip en opvarenden, vindt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Omdat de arbitragezaak jaren kan duren, had Nederland bij het Zeerechttribunaal geëist dat Rusland het schip en de ‘Arctic 30’ voorlopig zou vrijlaten. De rechters stelden Nederland eind november in het gelijk. Rusland erkende het gezag van de rechters niet, maar liet de Greenpeace-activisten kort voor de jaarwisseling wel gaan. Ze kregen amnestie. Onder de activisten waren twee Nederlanders.

De Arctic Sunrise ligt nog altijd aan de ketting in de Russische havenstad Moermansk. Het is niet bekend hoe het schip er nu aan toe is. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) gaf eerder aan dat de arbitragezaak wat hem betreft kan worden gestopt zodra Rusland zowel schip als bemanning heeft laten gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer