Meer minderjarigen slachtoffer loverboys
Verscheidene gemeenten, maatschappelijke organisaties en scholen stellen dat het aantal minderjarige slachtoffers van loverboys in Nederland toeneemt.
Dat blijkt uit een onderzoek van Ecpat-Nederland, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting.
Harde cijfers die een groei laten zien heeft Ecpat-NL niet. Loverboys zijn jongens die meisjes bewust verleiden voor de prostitutie.
„De meeste organisaties die in het onderzoek zijn betrokken, geven aan dat het probleem van minderjarigen in de prostitutie groter is dan zij op basis van hun jaarcijfers registreren.” Dit constateert Ecpat op grond van de uitkomsten van het onderzoek, waarvoor 34 organisaties zijn ondervraagd. Het jongste onderzoek uit 1998 van het ministerie van Justitie stelt dat 1000 tot 1500 meisjes het slachtoffer zijn van prostitutie. Van zo’n 500 meisjes bestaat het vermoeden dat ze in de prostitutie zijn geraakt.
„Van die cijfers gaan we noodgedwongen nog steeds uit. Feitelijk willen we dat er een nieuw breed onderzoek komt, omdat ons in ieder geval wel duidelijk is geworden dat het aantal slachtoffers niet is gedaald. Dat was wel de bedoeling na de opheffing van het bordeelverbod”, aldus A. van den Borne van Ecpat.
Ook in de Tweede Kamer constateerden de politieke partijen eerder dat het bordeelverbod allerlei randverschijnselen opleverde, zoals illegaliteit onder prostituees, jeugdprostitutie en tippelzones.
Gemeenten in Nederland erkennen de problemen en willen er iets aan doen. In sommige gemeenten zoals Utrecht en Zwolle hebben lokale overheid, politie en hulpverlening de handen al ineengeslagen. In Den Haag, Rotterdam en Amsterdam bestaan hiervoor plannen. De betrokken maatschappelijke organisaties ervaren minderjarige prostituees als een probleem dat „specifieke aandacht behoeft.” Die is er nu onvoldoende bij de hulpverlening en politie, stelt Ecpat.
Volgens de organisatie zijn slachtoffers vaak onbereikbaar. Als gevolg van de Wet opheffing bordeelverbod verplaatst de prostitutie door minderjarigen zich naar het illegale circuit zoals mobiele prostitutie, privé-huizen, escort, achterafkamertjes, hotels, parkeerplaatsen en via de mobiele telefoon of internet. „Hierdoor lijken minderjarige slachtoffers van prostitutie minder bereikbaar te zijn voor hulpverleners en politie.”
De slachtoffers zijn ook moeilijk bereikbaar omdat er weinig bereidheid is tot aangifte uit angst bij de slachtoffers voor represailles of uit liefde voor een loverboy. Ecpat pleit voor een landelijk registratiesysteem waarbij moet worden samengewerkt tussen politie, hulpverleners en overheid.