Nederland bemoeit zich niet met besluit PGGM
DEN HAAG (ANP). Israël heeft vrijdag een vergeefs beroep op de Nederlandse regering gedaan stelling te nemen tegen het besluit van PGGM. Het pensioenfonds in Zeist maakte vrijdag nog eens duidelijk niet te zullen terugkomen op zijn besluit zijn investering van circa 10 miljoen in vijf Israëlische banken met banden met Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden ongedaan te maken. Sterker nog, de aandelen zijn al verkocht.
Israël neemt de zaak hoog op en ontbood ’s ochtends de Nederlandse ambassadeur Caspar Veldkamp. De directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Raphael Schutz gaf hem te verstaan dat PGGM het besluit op valse gronden heeft genomen. Israël, aldus Schutz, acht de beslissing onacceptabel. Hij stipte tijdens het onderhoud de warme vriendschap tussen de twee landen aan. „De door PGGM genomen stappen beschadigen de relaties tussen Nederland en Israël.”
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken liet er weinig gras over groeien: de Nederlandse regering zal het pensioenfonds in Zeist over zijn besluit niet ter verantwoording roepen, verklaarde hij al snel. Timmermans stelde dat „het niet aan de Nederlandse overheid is zich op te houden met beslissingen van individuele bedrijven”. Premier Mark Rutte verklaarde later dat de relatie met Israël nog altijd uitstekend is. Het enige geschilpunt is de nederzettingenpolitiek. Het is al jaren officieel Nederlands beleid de eigen bedrijven te ontmoedigen te investeren in de nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Rutte ziet geen aanleiding contact op te nemen met zijn ambtgenoot Benjamin Netanyahu.
Terwijl Israël waarschijnlijk eventuele navolging van het besluit van het Nederlandse pensioenfonds door andere investeerders vreest, gaat de bouw van woningen in de omstreden gebieden intussen gestaag door. De regering in Jeruzalem maakte juist vrijdag bekend dat er weer 1400 nieuwe huizen voor kolonisten bij komen, 600 in Oost-Jeruzalem en 800 op de Westelijke Jordaanoever.
Het is de tweede keer in nog geen 2 maanden dat de Israëliërs ambassadeur Veldkamp ontbieden. In december moest hij het ongenoegen van Israël aanhoren over het besluit van het Nederlandse waterbedrijf Vitens de banden met het nationale Israëlische waterbedrijf Mekorot te verbreken. De levering van water aan de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever was de reden.