Cultuur & boeken

Islam als uitdaging voor christenen

Titel:

G. Baan
3 December 2003 16:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

”De uitdaging van de islam voor christenen”
Auteur: David Pawson
Uitgeverij: Opwekkingslectuur, Putten, 2003
ISBN 90 5969 014 1
Pagina’s: 239
Prijs: € 11,35. Vrijwel dagelijks wordt in de media onze aandacht gevraagd voor de plaats die de islam in onze samenleving heeft, of liever gezegd: mag hebben. Een nieuw fenomeen in de West-Europese beschaving. Zowel liberalen als christenen weten niet goed wat ze ermee aanmoeten.

Ik meen dat er ook onder ons een zekere ambivalente houding te bemerken is ten opzichte van moslims. Enerzijds worden we geroepen hun als onze naaste Gods Woord door te geven. Anderzijds is er de bedreiging van de oprukkende islam.

David Pawson is voorganger met een reizende bediening onder kerkleiders. Vele jaren was hij legerpredikant bij de Britse luchtmacht in het Midden-Oosten.

De titel maakt duidelijk met welk doel hij zijn boek schreef: ”De uitdaging van de islam voor christenen”. De islam krijgt steeds meer invloed in de maatschappij. De schrijver doet een oproep aan christenen om wakker te worden en zich voor te bereiden op wat hun te wachten staat.

Duidelijk geeft hij aan dat zijn boek bedoeld is voor christenen en niet als een aanval op moslims. Hij wil geen gevoelens van angst en haat opwekken tegen aanhangers van de islam. „Moslims zijn medemensen, geschapen naar Gods beeld. (…) Als wij door genade behouden zijn, dan kunnen ook zij door genade behouden worden.”

Een profetie die hij ontving van de Heere is zijn beweegreden tot het schrijven van het boek. Mensen uit de evangelische beweging zal dit meer aanspreken dan mensen met een reformatorische achtergrond. Zelf zegt de schrijver overigens dat er ook christenen zijn die zeggen dat God nu alleen nog maar spreekt via de volledige canon van de Schrift. Laten wij ons bij deze groep maar houden.

Heft in handen

De boodschap van zijn profetie is dat de islam in Groot-Brittannië het heft in handen zal nemen. Hoewel de situatie in Groot-Brittannië niet helemaal vergeleken kan worden met die in ons land, kunnen we toch lering trekken uit dit boek.

Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel geeft een helder historisch overzicht van de opkomst van de islam. Ook de huidige cultuur wordt hier in historisch perspectief geplaatst. We lezen hoe positief prins Charles en premier Tony Blair denken over de islam. Hoe naïef komt dit over als we de woorden van Engelse moslimleiders lezen: „Eens zullen moslims het Verenigd Koninkrijk voor Allah in bezit nemen, anders hebben we hier niets te zoeken.”

De uitdaging voor christenen wordt in het tweede deel van het boek uitgewerkt. De strijd is niet de fysieke strijd tegen de moslims, ook niet de politieke strijd; maar de strijd speelt zich af in het licht van Paulus woorden in Efeze 6:12: tegen geestelijke boosheden in de lucht. Ook moslims moeten van de boze bevrijd worden door Jezus Christus, Die gekomen is om gevangenen uit de boeien te bevrijden. „God is erop gericht onverdiende genade te betonen aan zijn vijanden.”

Geloofsbelijdenis

Bezinning op de eigen geloofswaarden is volgens Pawson nodig. In drie hoofdstukken legt hij dit uit met de begrippen realiteit, relatie en rechtvaardigheid. Hij noemt deze een geloofsbelijdenis, waarmee het verschil tussen het christendom en de islam wordt aangegeven. In een maatschappij waarin de macht van de islam toeneemt, dient ieder christen zichzelf te onderzoeken of deze geloofsbegrippen in het eigen leven functioneren. Realiteit: absoluut te weten dat er geen God is behalve Jahweh en dat Jezus zijn Zoon is. Relatie: dat het geloof, als het naar buiten openbaar komt, afhangt van de innerlijke relatie met God. Dan zal ook de moslimnaaste jaloers worden. Rechtvaardiging: te weten dat God het mogelijk heeft gemaakt dat zondaars een levende relatie met Hem hebben ontvangen. En dit dankzij de menswording, de kruisiging, de opstanding en de hemelvaart van Zijn Zoon.

Hoewel hierbij best dogmatische kanttekeningen geplaatst kunnen worden, daagt de schrijver ons uit antwoord te geven op de vraag waar wij in de praktijk van alle dag staan. Hij wil ons duidelijk maken dat onze levenshouding ten opzichte van de islam alles te maken heeft met onze staat voor God.

De les voor ons is dat de uitdaging van de islam alles te maken heeft met het antwoord dat we geven op de eerste vraag van onze Heidelbergse Catechismus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer