Commentaar: Ranglijst vervolgde christenen toont opmars islam
In de wereld zult gij verdrukking hebben. Dat is een oud woord, dat vanwege zijn bekendheid niet echt meer opzien baart. In preken en gesprekken wordt het nog weleens gebruikt als het gaat om de aanvallen van seculieren in ons land op het christelijk geloof. Helemaal onterecht is dat dan ook niet. De verdraagzaamheid in ons land jegens christenen neemt af. Maar de vraag klemt wel of christenen in Nederland deze tekst dan terecht gebruiken.
In ieder geval staat ons land nog niet op de ranglijst van landen waarin de christenen vervolgd worden. Dat is een voorrecht dat niet genoeg gewaardeerd kan worden. Ondanks de tegenwind die kerken en hun leden vandaag de dag ervaren, is er ook nog geen zicht op dat ons land een plaats krijgt op die ranglijst. Alle reden om daar dankbaar om te zijn.
Uit de vrijdag vrijgekomen gegevens van de organisatie Open Doors blijkt dat Syrië dit jaar de ranglijst aanvoert. In dat door burgeroorlog geteisterde land kwamen vorig jaar zeker 1213 christenen vanwege hun geloof om. Daarna volgt Nigeria met 612 martelaren. In totaal kwamen vorig jaar 2123 christenen vanwege hun geloofsovertuiging om het leven. Daarbij moet worden aangetekend dat van strikt gesloten landen –denk aan Noord-Korea– niet de precieze gegevens beschikbaar zijn. Het werkelijk aantal zal nog weleens hoger kunnen zijn.
Dat getal staat gelijk aan het (doop)ledental van grote reformatorische kerken in ons land. Te denken valt aan gemeenten als Barneveld, Nunspeet, Opheusden, Rijssen, Staphorst, Urk; plaatsen waarvan wel gezegd worden dat er megakerken staan.
De jaarlijkse publicatie van deze ranglijst blijkt inmiddels ook al niet meer echt opzien te baren. Niet alleen de (seculiere) politiek lijkt christenvervolging niet meer als uniek te zien, ook kerkgangers worden langzamerhand immuun voor deze berichten. Weliswaar wordt vaak nog wel met de mond beleden dat als één lid lijdt het hele lichaam lijdt, maar weinig kerkgangers in het vrije Westen lopen met een gekweld gemoed vanwege de pijn van de christenvervolging.
De ranglijst laat duidelijk zien dat –afgezien van Noord-Korea– de christenvervolging tegenwoordig vooral plaatsheeft in gebieden waar de orthodoxe islam zijn opmars maakt. Zonder alle moslims over één kam te scheren is er binnen de islam een tendens die geen ruimte wil bieden aan het vrijuit belijden van het christelijk geloof. Dat aspect wordt nogal eens vergeten in de euforie over de Arabische lente. Voor christenen brengt die politieke omslag bepaald niet altijd verbetering van hun situatie. Evenzo is in Afrika zichtbaar dat de islam uit is op vergroting van zijn invloed. Dat is verontrustend.
Maar er is ook een andere kant. De Deense filosoof Kierkegaard heeft eens gezegd: „Men heeft in het Westen het christendom zo karakterloos gemaakt dat er niets meer te vervolgen valt.” Dat geeft te denken. Niemand hoeft te bidden om verdrukking. Maar ieder mag wel vragen om de nabijheid van Christus, Die juist Zijn vervolgde kerk zei: „Hebt goede moed, ik ben met U.”
Correctie
Het Commentaar meldt dat Syrië de Ranglijst Christenvervolging 2014 aanvoert. Dat is echter niet bekendgemaakt. De ranglijst voor 2014 wordt woensdag gepubliceerd. Wel kwamen het afgelopen jaar in Syrië de meeste christenen om (RD 3-1).