Studenten zijn bang voor arbeidsmarkt
Studenten hebben door de slechte economie angst gekregen voor de arbeidsmarkt. Van de universitair afgestudeerden kijkt 58 procent negatief tegen de arbeidsmarkt aan, bij hbo’ers is dat 65 procent. Vorig jaar was de helft van de afgestudeerden nog positief, in 2001 zelfs 90 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van tijdschrift Intermediair en personeelsadviseur KPMG Ebbinge.
Volgens de onderzoekers moeten hoog opgeleiden steeds langer naar een baan zoeken nadat zij zijn afgestudeerd. Daarnaast zijn hun salarisverwachtingen in vergelijking met vorig jaar gedaald. Het verwachte loon ligt rond de 30.000 euro bruto per jaar. Overigens komt het salaris bij de afgestudeerden slechts op de tiende plaats. Zij vinden het bijvoorbeeld belangrijker een uitdagende functie te hebben.
De afgestudeerden zoeken steeds vaker een alternatief voor de arbeidsmarkt. Een kwart van de mensen met een bul en eenderde van de hbo’ers is niet van plan direct na het afstuderen te gaan solliciteren. De laatste groep studeert verder, de afgestudeerden van de universiteit maken een verre reis. „We denken dat dit komt door de slechte arbeidsmarkt", zei onderzoeker O. de Lint van KPMG Ebbinge maandag.
De onderzoekers hebben ook gevraagd bij wie de afgestudeerden het liefst aan de slag gaan. Unilever, Philips en Shell bezetten daarbij de topdrie. Zij worden gevolgd door ING en ABN Amro.