Dien je Stad in Ede heeft er al 44.000 vrijwilligersuren opzitten
EDE. Jongeren begeleiden allochtone kinderen bij hun huiswerk, wandelen met ouderen en gehandicapten en knappen woningen en tuinen op. Na vier jaar staat de teller van netwerk Dien je Stad in Ede op 44.000 vrijwilligersuren. Een mooi getal, beaamt coördinator Eelke Dekens. „Maar het gaat ons om het verhaal erachter, om de ontmoeting, om een samenleving waarin naar elkaar omzien bij het leven hoort.”
Zo’n 1200 jongeren zetten zich elk jaar in voor circa 1700 klussen en projecten in Ede. De oorsprong van het netwerk ligt bij een Bijbelstudiegroep van gereformeerd vrijgemaakte jongeren. Eelke Dekens deed daar ook in mee. „We konden wel over de Bijbel blijven praten met elkaar. God liefhebben boven alles en de naaste als jezelf, houdt een dienende levensstijl in, ontdekten we. We gingen daarom op bezoek bij dak- en thuislozen bij het Leger des Heils, we deden karweitjes in tuinen en huizen en schonken koffie en chocolademelk in een winkelcentrum.” In enkele jaren groeide uit de sociale activiteiten het vrijwilligersnetwerk.
Deze maand ontving Dien je Stad uit handen van staatssecretaris Van Rijn (VWS) de landelijke vrijwilligersprijs Meer dan Handen in de categorie lokale projecten en burgerinitiatieven.
De jury onder voorzitterschap van burgemeester Jorritsma van Almere was lovend over het initiatief. „Een mooi voorbeeld van maatschappelijke ondersteuning 2.0. Het netwerk maakt jongeren warm voor vrijwilligerswerk door ze te activeren om in hun eigen, directe omgeving aan de slag te gaan. Jongeren zijn drager van het initiatief en nemen een grote verantwoordelijkheid op zich om hun eigen leefomgeving, maar ook die van de ander te verbeteren.”
David deed een jaar lang boodschappen met een mevrouw die een hersenbloeding heeft gehad. „Het was heel bizar om te merken dat twee middagen vrijwilligerswerk in de maand iemand zo gelukkig kunnen maken. Voor haar was het een uitje waar ze elke keer erg naar uitkeek. Door haar handicap waren die middagen de enige mogelijkheid om naar het centrum te kunnen en buiten te zijn. Ze kon even gezellig met iemand praten.” Wegens verhuizing naar Rotterdam moest David stoppen met het vrijwilligerswerk. „Maar we schrijven elkaar nog steeds.”
Willem, deelnemer in een begeleidwonenproject, maakte via Dien je Stad kennis met een leeftijdsgenoot die met hem af en toe voetbalt of een dagje op stap gaat. „Toen ik zag dat Dien je Stad ook andere mensen helpt en klusjes doet voor ouderen leek het me leuk om mee te helpen als vrijwilliger. Nu doe ik geregeld tuin- en klusprojecten samen met anderen. Zo leer ik nieuwe mensen kennen en kan ik anderen helpen.”
Vrijwillige inzet in de eigen buurt is de toekomst, meent Dekens. „We krijgen vaker verzoeken om vrijwillige ondersteuning in complexe gezinssituaties. Ook hebben steeds meer kinderen hulp nodig bij hun huiswerk. Daarnaast zien we jongeren die behoefte hebben aan iemand die naast hen staat en aan wie ze zich kunnen optrekken. Doordat ouderen steeds langer thuis wonen en er op zorg wordt bezuinigd, zullen jongeren nog vaker gevraagd worden boodschappen te doen, mee te gaan wandelen of de hond uit te laten.”
Netwerk Dien je Stad krijgt navolging. Soortgelijke initiatieven zijn ontstaan in Veenendaal en Arnhem.