Buitenland

Mogelijk gevangenen Guantanamo Bay vrij

Washington overweegt een aantal gevangenen vrij te laten die vastzitten in Camp Delta op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay in Cuba. Volgens het weekblad Time zou het om 100 tot 140 gevangenen gaan.

Van onze correspondent
1 December 2003 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

De Amerikaanse autoriteiten voeren besprekingen met een aantal landen over de voorwaarden voor vrijlating. Worden de gevangenen eenvoudig vrijgelaten en naar huis gestuurd, of worden zij naar huis gestuurd om dáár berecht te worden? Er zitten momenteel 660 gevangen vast in Camp Delta. Het gaat om aanhangers van het voormalige Taliban-regime in Afghanistan en om leden van de terreurbeweging al-Qaida.

De Amerikanen zijn er volgens Time echter achter gekomen dat een aantal gevangenen weinig met al-Qaida of met het Taliban-regime van doen had. Zij werden eenvoudigweg gevangengenomen door Afghaanse krijgsheren, die hen daarop tegen betaling van een vaste ’premie’ voor uitlevering van Taliban- en al-Qaida-aanhangers overdroegen aan de Amerikanen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde dat er met een aantal landen wordt onderhandeld over „de 20 procent van de simpelste gevallen.”

Overigens zal berechting van sommige gevangenen in hun thuisland niet eenvoudig zijn, want nog geen enkele gevangene van Camp Delta is tot nu toe formeel in staat van beschuldiging gesteld. Geen van hen heeft contact met de buitenwereld, laat staan met advocaten die hen kunnen bijstaan. Washington kwalificeert de gevangenen als „buitenlandse strijders”, die echter niet de status van krijgsgevangene hebben. Een van de Britse toprechters, Johan Steyn, sprak in dit verband vorige week over een „monsterlijk onrecht.”

De kwestie van de gevangenen op Guantanamo Bay is een belangrijk punt van kritiek geweest sinds Camp Delta begin vorig jaar in gebruik werd genomen. De situatie van de Britse gevangen daar vormde ook een van de weinige wrijvingspunten tussen president Bush en zijn trouwste Europese bondgenoot, de Britse premier Tony Blair.

Twee Britse kranten meldden zondag dat Washington en Londen het bijna eens zijn over de vrijlating van negen Britten. Die zouden in Groot-Brittannië berecht kunnen worden. Van de Europese landen zouden er verder onderhandelingen lopen met Denemarken, Frankrijk, Spanje en Zweden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer