Buitenland

VN-verdrag over mijnen getekend

Meer dan 90 landen hebben vrijdag in Genève een VN-verdrag ondertekend over het opruimen van niet ontplofte bommen en mijnen na afloop van een gewapend conflict. Het verdrag moet een einde maken aan de situatie dat oorlogsgebieden soms nog decennialang bezaaid liggen met mijnen en andere explosieven.

AP
28 November 2003 23:08Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Het verdrag is onder meer ondertekend door de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Japan. Het is voor het eerst dat de Amerikaanse president George Bush zijn goedkeuring geeft aan een ontwapeningsverdrag. Tijdens zijn ambtstermijn heeft hij een aantal ontwapeningsverdragen opgezegd en de VS buiten het Internationale Strafhof in Den Haag gehouden. Het vrijdag gesloten verdrag moet wel nog geratificeerd worden door de deelnemende landen voordat het van kracht wordt.

Het is de bedoeling dat internationale organisaties als het Rode Kruis en de Verenigde Naties gaan toezien op de naleving van het verdrag. Landen waar een gewapend conflict is uitgevochten zijn verplicht informatie te verschaffen over waar zich mijnen, niet ontplofte bommen en voorraden van deze wapens bevinden zodat ze kunnen worden opgeruimd. De VN hopen dat door het verdrag burgers minder vaak het slachtoffer worden van niet ontplofte mijnen en bommen.

Critici van het verdrag zeggen dat het niet ver genoeg gaat omdat de handhaving ervan op vrijwillige basis geschiedt en de verstrekking van informatie over wapens beperkt kan worden door een beroep op de nationale veiligheid.

Een aantal gebieden waar de afgelopen jaren conflicten hebben gewoed, zijn bezaaid met landmijnen en andere explosieven. Irak, Afghanistan, Vietnam en Angola zijn de belangrijkste probleemgebieden, maar ook Kosovo valt daaronder door het gebruik van clusterbommen door de NAVO tijdens de campagne in 1999 om het Joegoslavische leger uit de provincie te verdrijven. Sinds het einde van dat conflict zijn zo’n 200 burgers gedood of verminkt geraakt.

Het nieuwe VN-verdrag verbiedt het gebruik van clusterbommen, die bestaan uit een groot aantal kleinere explosieven die over een groot gebied verspreid worden, niet, maar legt landen die ze gebruiken wel de verplichting op alles te doen om niet ontplofte onderdelen ervan op te ruimen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer