Protest inwoners Westelijke Sahara tegen visserijakkoord Marokko-EU
LAAYOUNE. In Laayoune in de Westelijke Sahara zijn dinsdag tientallen mensen gewond geraakt tijdens protesten naar aanleiding van het nieuwe visserijakkoord tussen Marokko en de Europese Unie (EU).
Ziekenhuizen melden volgens persbureau AP zeker negentig gewonden te hebben behandeld. Volgens het bureau van de gouverneur raakten ook 35 politieagenten gewond.
De Westelijke Sahara ligt aan de Atlantische Oceaan, in het noorden begrensd door Marokko, in het uiterste noordoosten door Algerije en in het zuiden en oosten door Mauritanië. Het Europees Parlement stemde dinsdag in met een vier jaar lopend visserijakkoord waarmee Europese vissers uit onder meer Nederland voor 30 miljoen euro per jaar toegang krijgen tot Marokkaanse wateren. De rijkste visgronden liggen echter voor de kust van de Westelijke Sahara, die in 1975 door Marokko werd geannexeerd.
Activisten in de betwiste gebieden stellen dat Marokko niet het recht heeft om verdragen te sluiten over hun nationale hulpbronnen. Vanwege zorgen over de toestand in die gebieden liet het EP in december 2011 nog een eerder akkoord verlopen.
Marokko beschouwt de Westelijke Sahara als een integraal deel van zijn grondgebied, ofschoon de Verenigde Naties nog altijd een referendum moeten organiseren om de inwoners hun toekomst te laten bepalen. Het woestijngebied is ook rijk aan fosfaat, terwijl internationale maatschappijen voor de kust zoeken naar olie. In de Westelijke Sahara worden geen demonstraties geduld.
Volgens het Europees Parlement is 14 miljoen van de 30 miljoen euro bedoeld voor de ontwikkeling van de Marokkaanse visserij. Rapporteur Estévez sprak dinsdag in een verklaring van een uitstekende overeenkomst voor beide partijen. „Marokko moet bewijzen dat het geld op zo’n manier wordt geinvesteerd dat het de bevolking van de Westelijke Sahara ten goede komt. Aan de andere kant levert deze overeenkomst werk op voor 1500 vissers, onder wie 500 Marokkanen.”
Overigens stemden Europarlementariërs van verschillende politieke groeperingen dinsdag tegen de overeenkomst met Marokko, omdat die volgens hen de wateren voor de Westelijke Sahara niet uitsloot en omdat de bevolking van dit gebied niet is geraadpleegd.