Binnenland

Huisarts erkent regels bij stervensbegeleiding soms te overtreden

RIJSWIJK (ANP). Een op de tien huisartsen geeft bij stervensbegeleiding soms een hogere dosis morfine dan volgens de richtlijn is toegestaan. Dat blijkt uit een enquête van het vakblad Medisch Contact en het NCRV-programma Altijd Wat.

10 December 2013 07:01Gewijzigd op 15 November 2020 07:35
beeld Fotolia
beeld Fotolia

De artsen lijken niet terughoudender te zijn geworden na de zelfmoord van een huisarts uit Tuitjenhorn die op non-actief was gezet na het overlijden van een patiënt. Het onderzoek door Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zorgde voor veel onrust onder huisartsen. Toch zegt slechts 4 procent van de ondervraagde artsen zich door de kwestie gereserveerder op te stellen.

Bijna de helft van de huisartsen (43 procent) heeft wel eens een patiënt acuut moeten sederen omdat deze bijvoorbeeld plotseling benauwd werd en dreigde te stikken. De KNMG-richtlijn maakt acuut ingrijpen onder voorwaarden mogelijk.

De richtlijn is in 2005 opgesteld door de landelijke artsenfederatie KNMG. Er staat in beschreven hoe artsen het lijden van patiënten kunnen verlichten door opzettelijk het bewustzijn te verlagen. Het doel is dan niet het leven te bekorten of te beëindigen. 90 procent van de huisartsen blijkt goed uit de voeten te kunnen met deze richtlijn palliatieve sedatie. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) bevestigt de enquête het beeld uit eerdere onderzoeken dat stervende patiënten kunnen vertrouwen op goede en professionele medische zorg.

„Als een terminale patiënt ondanks gepaste medicatie heel erg benauwd is of erg veel pijn heeft, geef ik zo iemand zoveel als ik denk dat nodig is”, zegt een van de ondervraagde huisartsen. „Aan protocollen heb ik in zo’n geval niets. Dit is geen confectie, dit is maatwerk.”

Gemiddeld hebben de huisartsen in de afgelopen 5 jaar zes of meer palliatieve sedaties uitgevoerd, zo blijkt uit het onderzoek. Het NCRV-programma laat dinsdagavond huisartsen aan het woord over hun ervaringen.


Lees ook in Digibron:

“Hoog tijd voor richtlijn palliatieve zorg” (Reformatorisch Dagblad, 07-12-2005)

“Richtlijn KNMG verbiedt sedatie met morfine” (Reformatorisch Dagblad, 07-12-2005)

KNMG: Richtlijn voor terminale sedatie af (Reformatorisch Dagblad, 01-12-2005)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer