Heftig debat over abortus EP op sociale media
STRAATSBURG. De laatste dagen voor de stemming over het omstreden rapport-Estrela over abortus in het Europees Parlement komt de strijd tot een hoogtepunt. Vooral op sociale media is de botsing heftig.
Het Portugese Europarlementslid Edite Estrela schreef een voorstel waarin de vrije toegang tot abortus als minimale norm voor alle EU-lidstaten wordt aanbevolen. Dezelfde liberale normen moeten gelden voor de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen en seksuele voorlichting, terwijl anderzijds het beroep op gewetensbezwaren rond deze voorzieningen moet worden beperkt.
Dit rapport zou in oktober al in stemming komen. Maar de spanning liep zo hoog op dat het vlak voor de stemming werd teruggestuurd naar de commissie vrouwenzaken.
Deze commissie heeft het rapport vorige maand opnieuw bekeken, er slechts enkele details aan veranderd, en vervolgens teruggestuurd naar het Parlement. De stemming zal nu dinsdag zijn.
Op Twitter klaagde D66-parlementslid Sophie in ’t Veld vrijdag over een „venijnige campagne” van de „anti-choice”-beweging. Daarop reageerde Leo van Doesburg van de European Christian Political Movement (ECPM) dat de voorstanders oneerlijke procedures volgen. Waarop In ’t Veld antwoordde dat Van Doesburg vrouwen en andersdenkenden geen keuze gunt. Vooral op Twitter is de strijd heftig.
Er zijn verschillende inschattingen van de uitslag. Formeel geldt abortus als een zaak voor de lidstaten. Dit brengt ook progressieven ertoe tegen te stemmen. Maar dit valt onder de kop ”seksuele gezondheidszorg”, en dat is wel een thema voor de EU.
Formeel hoeven EU-lidstaten zoals Malta en Ierland, waar abortus alleen in uitzonderlijke gevallen is toegestaan, zich niets van deze stemming aan te trekken. Anderzijds gaat er een belangrijk signaal van uit als het EP als internationaal orgaan voor vrije abortus pleit. Dat laatste maakt voor beide partijen de belangen uitzonderlijk groot.
De Nederlandse organisator van het prolifeburgerinitiatief ”Eén van ons”, Michael van der Mast, publiceerde maandagochtend een open brief aan het EP met de oproep het rapport te verwerpen.