„Vrouw van Saddam zit met dochter in Jemen”
De echtgenote van de voormalige Iraakse leider Saddam Hussein en zijn jongste dochter wonen momenteel in Jemen. Een krant in Koeweit citeerde donderdag Arabische bronnen die melden dat Sajida Kheirallah Telfah en dochter Hala zich in de Jemenitische hoofdstad Sanaa bevinden.
Een Jemenitische functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak donderdagavond de berichten tegen. Hij verklaarde dat het duo wel was uitgenodigd om in Jemen zijn toevlucht te zoeken.
Volgens de krant zouden Sajida en Hala eerder enige tijd in Syrië hebben doorgebracht. Twee andere dochters van Saddam, Raghad en Rana, kregen dit jaar asiel in Jordanië.
Het is onbekend waarom Saddams echtgenote en zijn jongste dochter de andere telgen niet naar Amman volgden. Twee beruchte zonen van Saddam, Uday en Qusay, waren in juli door Amerikaanse troepen gedood.
De Italiaanse missie in Bagdad is woensdagavond laat geraakt door een mortiergranaat. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. Bij de aanslag raakte niemand gewond. In Mosul, in het noorden van Irak, schoten onbekenden donderdag een politieman dood.
Woensdag schoten Amerikaanse soldaten in Mosul een meisje in een bestelwagen dood. Drie inzittenden van de bestelwagen raakten gewond. De bestelwagen reed in de richting van Amerikaanse soldaten die waren beschoten, maar in de auto werden geen wapens gevonden, aldus het Amerikaanse leger.
In het zuiden van Irak is de situatie weer redelijk stabiel. Dat is de conclusie van Japan na een inspectie van het gebied. Het land overweegt troepen te sturen. Gewapende Nederlandse militairen hebben het Japanse inspectieteam eerder deze maand beschermd.
Volgens de Japanse minister van Defensie, Shigeru Ishiba, is gebleken dat „de openbare veiligheid in het zuiden van Irak belangrijk stabieler is dan in andere gebieden.” Wel is duidelijk dat er dringend behoefte is aan medische hulp, onderwijs, waterzuivering en waterdistributie. Volgens Japanse kranten heeft de regering al besloten in januari 140 soldaten te sturen om Amerikaanse en Britse troepen te bevoorraden. Het inspectieteam is twee weken in Irak gebleven.
De voorzitter van de Iraakse regeringsraad heeft donderdag geprobeerd de zorgen van de belangrijkste sjiitische geestelijke van het land over de machtsoverdracht van de Amerikanen aan de Irakezen weg te nemen. Jalal Talabani sprak in de heilige stad Najaf met ayatollah Ali al-Sistani.
Talabani zei na afloop van de ontmoeting dat de regeringsraad tegemoet zal komen aan de eisen van de invloedrijke geestelijke. Het overdrachtsdocument blijft gelijk, „maar krijgt een appendix”, aldus Talabani. „Het akkoord ontwikkelt zich”, zei de Koerden-leider. De sjiieten vormen de meerderheid van de Irakezen (ruim 60 procent). Al-Sistani wil verkiezingen en een centrale rol voor de islam. Talabani noemde de eisen „redelijk en logisch.”