Kritiek op vleeskuikensector groeit
Er is toenemende kritiek op de manier waarop in Nederland vleeskuikens worden gehouden.
Dat heeft het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) donderdag gezegd na een studiedag over dit onderwerp. De kritiek op de gangbare manier van vleeskuikens houden richt zich onder meer op de hoge groeisnelheid van de kuikens. Door gebruik te maken van langzaam groeiende rassen kan het dierenwelzijn worden verbeterd. Dit komt tot uiting in minder uitval, een betere loopbeweging en minder huidirritaties bij de dieren.
Een langzamer groeiend kuiken betekent wel een hoger voerverbruik per dier, een langere aanhoudingsperiode en een lager slachtrendement. Hierdoor stijgen de kosten voor de vleeskuikenhouder met 10 tot 15 procent. Als de dieren bovendien een overdekte buitenuitloop met extra ruimte krijgen, stijgen de kosten met 20 procent.
Voor de keten als geheel betekent introductie van een langzaam groeiend kuiken dat de groothandelsprijs van kipdelen 12 procent omhoog moet om het rendement op peil te houden. Als de dieren ook buitenuitloop krijgen, moet de groothandelsprijs 16 procent stijgen. In Frankrijk heeft vlees van langzaam groeiende kuikens onder het label ”Certifié” een vaste positie in de markt verworven. De vraag is of de Nederlandse consument een meerprijs van 20 procent wil betalen.