Binnenland

Liveblog: KNMI beëindigt weeralarm

De tweede zware storm van het jaar is een feit. De storm kwam donderdagmorgen aan land op Vlieland en trok, vergezeld door hagel en onweer, naar het zuiden. Het KNMI kondigde code rood af voor Noord-Holland, Friesland en Groningen. Het (trein)verkeer ondervond veel hinder.

Redactie digitale media
5 December 2013 06:47Gewijzigd op 15 November 2020 07:30
De haven van Hamburg. beeld EPA
De haven van Hamburg. beeld EPA

22.00 uur: De redactie sluit dit liveblog.

21.22 uur: Deense vrouw derde dode door storm - Een 72-jarige vrouw in Denemarken is om het leven gekomen door de hevige storm. Ze zat samen met haar zoon in een busje, dat door een harde windstoot van de weg werd geblazen werd en kantelde. De Deense was het derde slachtoffer dat door het noodweer om het leven kwam. In Schotland en Engeland waren eerder op de dag doden gevallen.

21.11 uur: Opnieuw zware storm - Weeronline.nl mat donderdagavond zeer zware windstoten van 128 kilometer per uur. Op de Wadden staat windkracht 9, in Lauwersoog stond rond 20.30 uur zelfs windkracht 10, aldus de website. Dat betekent dat er in het noorden opnieuw sprake is van een zeer zware storm. Volgens een woordvoerder gaat de storm in de loop van de avond liggen, maar blijft het nog lange tijd onstuimig. Er vallen regelmatig buien, met in het noorden kans op (natte) sneeuw en gladheid.

21.05 uur: Brandweer rukt 3719 keer uit - In totaal moest de brandweer tussen 6.00 en 20.00 uur al 3719 keer uitrukken. De meeste schade werd na 16.00 uur gemeld: toen zijn bijna 2700 oproepen gedaan.

20.58 uur: Treinbotsing met reclamebord - Een machinist is donderdagavond lichtgewond geraakt toen hij met zijn trein tegen een reclamebord botste dat op de rails was beland. Het reclamebord stond op een aanhanger en was door de storm op het spoor tussen Wehl en Didam (Gelderland) gewaaid. Door de klap sneuvelde de ruit van de locomotief, waarna rondvliegende glasscherven de machinist verwondden. Tijdens het ongeval om 18.40 uur zaten 27 passagiers in de trein. Zij raakten niet gewond en zijn met bussen verder vervoerd.

20.00 uur: Stuurmanskunst op Schiphol - RTV Noord-Holland maakte beelden van landende vliegtuigen op Schiphol. Bekijk hier een compilatie.

20.03 uur: Vluchten vrijdag volgens schema - Alle vuchten die vrijdag vanaf Schiphol gepland staan, zullen in principe gewoon doorgaan. Donderdagavond was er op de luchthaven nagenoeg geen sprake van vertragingen door de storm.

19.45 uur: Windstoten - In het noordwesten komen vanavond bij buien nog windstoten tot 100 kilometer per uur voor, in het binnenland tot 80 kilometer per uur.

19.25 uur: KNMI trekt weeralarm in - Het KNMI heeft het weeralarm voor het noorden van Nederland ingetrokken. Vanwege de storm gold daar sinds donderdagochtend de hoogst mogelijke waarschuwing (code rood). Voor het hele land geldt nu een waarschuwing voor gevaarlijk weer (code geel).

19.05 uur: Treinen gaan weer rijden - In het hele land komt het treinverkeer weer op gang. Dat heeft een woordvoerder van de NS dinsdagavond laten weten. Om 18.15 uur is de eerste NS-trein vanuit Zwolle richting het noorden gaan rijden. Rond 18.45 uur moet de eerste trein weer vanuit Leeuwarden richting het zuiden vertrekken.

18.32 uur: Spoor noorden vrijgegeven - De treinen ten noorden van Zwolle mogen weer gaan rijden. Arriva en NS kunnen de dienstregeling daar weer opstarten.

18.24 uur: Waterschap controleert dijken - In Zeeland controleren de komende nacht ongeveer honderd mensen de dijken. Het waterschap Scheldestromen liet dat weten. Het waterschap zet de medewerkers in vanwege de verwachte waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen.

18.10 uur: Trein rijdt tegen boom - De sprinter van Hoofddorp naar Den Haag is op een boom gereden.

18.07 uur: Arriva gaat weer rijden - Arriva-treinen gaan weer rijden in Groningen en Friesland.

18.03 uur: Problemen op A27 - Door een omgewaaide aanhanger staan er lange files op de A27 tussen Utrecht en Gorinchem.

17.44 uur: Vallend glas - Het busstation van Almere Centrum is ontruimd omdat er glas uit de bovenkant van het gebouw is gevallen. Dat heeft een woordvoerder van Connexxion laten weten. Niemand zou gewond zijn geraakt.

17.38 uur: Containeroverslag stilgelegd - In de haven van Rotterdam is in verband met de storm de containeroverslag tijdelijk stilgelegd. Een aantal duwboten in de Seinehaven en in de Willemshaven van Dordrecht is losgebroken. De patrouilledienst in Rotterdam houdt verscherpt toezicht, maar al met al is het redelijk rustig in de Rotterdamse haven, zo meldde een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam.

17.28 uur: Code rood blijft van kracht - Volgens het KNMI blijft code rood de komende uren nog van kracht.

17.19 uur: File - Er staat ruim 450 kilometer file door storm, onweer en hagel. Het kan glad zijn.

17.16 uur: Zwaarste windstoten tot nu toe - MeteoConsult laat op een kaart zien hoe zwaar de windstoten tot nu toe waren.

17.13 uur: Verslag vanuit Stavoren - RD-verslaggever Johannes Visscher is aangekomen in Stavoren. „Het duister is hier gevallen. Lantaarns beschijnen de glimmende straten. Op het plein liggen brokstukken van een reclamezuil. Kennelijk heeft de stormwind er vat op gekregen. Een terrasafscheiding ligt scheef. Mogelijk ook door toedoen van de wind.”

16.58 uur: Brandweer druk - De brandweer heeft het de hele dag al druk met meldingen van schade veroorzaakt door de storm. Sinds donderdagochtend 6.00 uur moest de brandweer in totaal 1032 keer uitrukken. Dat meldt de site Alarmeringen.nl, die meldingen van onder meer overlast bijhoudt.

16.54 uur: Tweede dode Groot-Brittannië - De storm heeft in Groot-Brittannië een tweede leven geëist. In Retford in het Engels graafschap Nottinghamshire kwam een man met een winkelwagentje onder een omvallende boom. Het ongeluk gebeurde in een park, dat wordt gesloten.

16.50 uur: Noodweer - De buienlijn met de heftigste windstoten, bevindt zich nu boven Apeldoorn en trekt verder naar het zuiden. Tijdens de buien valt er hagel en natte sneeuw en het onweert flink. Er wordt gewaarschuwd voor gladheid.

16.40 uur: Draagvleugelboot Noordzeekanaal uit de vaart - De snelle veerboot op het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en Velsen is uit de vaart genomen in verband met de storm.

16.33 uur: Diverse ongevallen en problemen op de weg - Vooral op de A7 tussen Hoorn en Den Oever is het oppassen door het noodweer. Daar kantelde voor de tweede keer deze middag een vrachtwagen. Aangeraden wordt om de A7 niet te gebruiken. Op de A9 bij knooppunt Velsen staat een lange file door een losgewaaid verkeersbord. De Brouwersdam is dicht voor auto’s met een aanhanger. De N366 is dicht vanwege een omgewaaide vrachtwagen. Op de A16 bij de Moerdijkbrug is een auto met aanhanger gekanteld, er staat een lange file.

16.29 uur Weginspecteurs - Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs in om voorwerpen van de weg te halen en ongevallen af te handelen.

16.28 uur: Evacuaties Groot-Brittanië - In het Verenigd Koninkrijk worden duizenden mensen geëvacueerd. Onder meer in Great Yarmouth, Norfolk, gaat de politie langs 9000 huizen om de bewoners te adviseren hun huis te verlaten, meldt de BBC. Daar wordt omstreeks 22.45 uur (lokale tijd) een stormvloed verwacht.

16.24 uur: RD-verslaggever in Laaksum - „IJsselmeervisser Jan de Vries is vandaag vanwege de storm niet het water opgegaan. „Dat is niet verantwoord”, zegt de met muts getooide visser. Hij herinnert zich hoe jaren geleden ineens een storm opstak. Hij was toen aan het vissen op spiering op het IJsselmeer. „Het was eerst stil weer. We hoorden dat het bij IJmuiden noodweer was. Ineens stak bij ons de storm op. We zijn met de kop in de wind gaan varen. We hebben het gered, maar hebben wel in de piepzak gezeten.””

16.18 uur: Stormschade Koudum - In het Friese Koudum is een deel van een gevel losgekomen.

16.15 uur: Bereken windstoten - De windstoten per plek.

16.13 uur: Sluizen gesloten - Rijkswaterstaat heeft onder meer de sluizen dichtgedaan bij Terneuzen, de Hollandse IJsselkering, de Oranjesluizen, de sluizen naar de Wadden en de kleine zeesluizen in IJmuiden. De grote zeesluis in IJmuiden blijft waarschijnlijk wel beschikbaar, aldus Rijkswaterstaat.

16.11 uur: Bitterballen - Café Wouters in Leeuwarden maakt van de nood een deugd. Gratis bitterballen op vertoon van treinkaartje.

16.06 uur: Amsterdam CS - De treinen rond Amsterdam CS rijden wel, de eerdere melding van de NS was onjuist. De treinen die rijden hebben wel vertraging en er wordt maar mondjesmaat gereden.

16.03 uur: Foto’s vanuit Schotland en het noorden van Engeland - Via de Guardian.

16.00 uur: Evacuaties in Vlaanderen - De Vlaamse kustgemeente Bredene evacueert uit voorzorg ruim 2000 inwoners wegens de storm. Het gaat om de inwoners van een wijk die nog maar gedeeltelijk is beschermd tegen overstromingen. Bredene gaat de zwakke plekken versterken met zandzakken. „Als er iets gebeurt, dan zal dat het eerste getroffen gebied zijn. Ik hoop dat we vrijdag in hetzelfde Bredene wakker worden als donderdagochtend”, aldus de burgemeester van de gemeente. De evacués worden opgevangen in een congres- en evenementencentrum.

15.59 uur: Ziekenhuis afgezet - Niemand mag het Kennemergasthuis in Haarlem-Noord in of uit. Wegens de storm is het terrein rond het ziekenhuis afgezet. Dat meldt een woordvoerster van het ziekenhuis. Volgens de woordvoerster zijn er problemen met het dak, maar ze kon nog niet zeggen wat er precies aan de hand is.

15.55 uur: Boom - Een omgevallen boom bij Gouda Goverwelle hindert het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag/Rotterdam. De boom hangt volgens een NS-woordvoerder boven het spoor. Het advies aan reizigers is om te rijden via Schiphol of Alphen aan den Rijn. NS waarschuwt voor een vertraging van meer dan een uur.

15.51 uur: Engelse kust - De bewoners van 9000 gebouwen in Great Yarmouth aan de Engelse Noordzeekust worden geëvacueerd vanwege hoogwater. Dat meldde de BBC donderdag. Op zeker 28 plekken in Wales en Engeland zijn waarschuwingen voor ernstige overstromingen gegeven.

15.42 uur: RD-verslaggever in Mirns - Tuinmeubilair naar binnen, de roldeur voor de schuur naar beneden. Ruud Meurs heeft zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat de storm schade aanricht. Een rietstrook van zo’n honderd meter scheidt zijn woning van het IJsselmeer. Hij wijst op het door de wind golvende riet. „Een mooi gezicht” Het weerlicht. De storm van vandaag is niet te vergelijken met die van eind oktober, zegt Meurs. „Van de storm van vandaag lig ik niet wakker, de storm van eind oktober was bedreigend.” Bij die storm van eind oktober kwamen honderden dakpannen van hun plaats af. Op zijn laptop laat hij foto’s zien van de schade die de vorige storm aanrichtte.

15.37 uur: Kijk mee - Een selectie van webcams langs de Nederlandse kust: Texel, Ameland, Vlieland, Scheveningen, Wijk aan Zee, Domburg, Vlissingen, Brouwersdam en Hoek van Holland.

15.34 uur: Spits komt op gang - De aangekondigde vroege avondspits komt op gang. Het is nu wat drukker dan normaal op de wegen. Een woordvoerder sluit niet uit dat mensen door het slechte weer nog eerder van hun werk zijn vertrokken dan ze al van plan waren.

15.31 uur: Treinverkeer rond Amsterdam plat - De NS heeft het treinverkeer rond Amsterdam Centraal stilgelegd.

15.21 uur: Geen markt in Amsterdam - In Amsterdam is de Albert Cuypmarkt donderdag niet opgebouwd vanwege de storm. Ook op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost zijn in overleg met de marktmeesters geen marktkramen neergezet.

15.19 uur: Moerdijkbrug - Problemen op de Moerdijkbrug op de A16 richting Breda voor een vrachtwagen. De ANWB meldde eerst dat er een vrachtwagen was omgewaaid, maar het bleek een los dekzijl te zijn. De weg is weer vrij.

15.07 uur: Lift gevraagd - Veel reizigers met het openbaar vervoer kunnen niet verder. Ze vragen op Twitter een lift. Andersom bieden automobilisten ook lifts aan. Veel mensen zich boos dat NS halverwege de dag toch nog heeft besloten een groot deel van het treinverkeer stil te leggen, terwijl eerder was gezegd dat er geen rekening met grote vertragingen gehouden hoefde te worden.

15.03 uur: Vrachtwagen waait om - De ANWB meldt dat er op de A7 bij Middenmeer een vrachtwagen is omgewaaid. De weg is dicht.

15.02 uur: Waarschuwing Estofex - De meteorologen van Estofex, het European Storm Forecast Experiment, waarschuwden donderdagmorgen voor extreem zwaar weer voor Nederland.

15.01 uur: Sluizen gesloten - De provincie Flevoland heeft wegens de storm de Urkersluis, de Friese Sluis en de Ketelsluis aan de IJsselmeerkant van de provincie gesloten. Er is voorlopig geen scheepvaartverkeer mogelijk. Waterschap Vallei en Veluwe is extra waakzaam op de toestand van de dijken en waterkeringen langs de Randmeren

14.59 uur: Eerdere Sinterklaasstorm in 1665 - De storm van vandaag is niet de eerste Sinterklaasstorm. Tussen 4 en 6 december 1665 teisterde de St.-Nicolaasstorm grote delen van West-Europa. Auteur Jan Buisman beschrijft het noodweer in zijn boek Duizend jaar weer, wind, en water in de Lage Landen.

Een fragment: “Van 4 tot 6 december 1665 heerst woest weer boven geheel West-Europa met als climax de zware noordwester op zaterdag 5 december. In Engeland meent men zelfs een aardbeving te voelen, wat bij storm vaker het geval is. Een stormvloed ranselt alle kustgebieden van Schotland en Bretagne via de Lage Landen tot Noorwegen. Buisman citeert vervolgens uit het toenmalige nieuwsblad De Hollantsche Mercurius: “In Zeelant liepen 3. Polders te Cadsant in: Blanckenberge vloeyde onder, verdrinckende Menschen en Beesten: te Vlissingen spoelden ’t Hooft af, als mede van Ter Veer [Veere]. In Hollant brack den Klunder-dijck bij Willemstat in: Idem, ’t Nieu-bedijckte Lant aen de Kil liep onder: Te Rotterdam voer men met Schuytjes op de Marckt tot aen ’t Beelt van Erasmus: de Dijcken aan de Maes vloeyden over: Te Schiedam wierden de Buysen [haringbuizen] op den Dijck en te Lande in geset: Ter Hey, te Schevelingen en te Catwijck spoelden diverse Huysen wegh. De Slaper een See Dijck tegens het Ty [’t IJ], brack op drie plaetsen deur en also overvloeyde ’t Lant rontsom Haerlem: Amsterdam kreeg Kelders en Packhuysen vol: Den Dijck by Durgerdam doorbrekende, liep geheel Waterlandt onder, met diverse uyt-gemale Meeren. ’t Eylant Marcken wiert overloopen van de Zee: Den Dijck by Vollenhoven en den Dijck by Groeningen braken in: Veele Sluysen kregen een dapperen neep: ’t Eylant Wieringen is middel deur gescheurt, het Water tusschen beyde een Mastdiep sijnde: Den Dijck op Tessel by ’t Schil [Oudeschild] raeckte in: En de Schants op de Helder wiert heel geruyneert, 17. Huysen spoelden wegh, daer onder de Herberg de Roo Leeuw.”

14.55 uur: RD-verslaggever Visscher aangekomen in Oudemirdum - „Beheerder Patrick Jaasma van camping De Waps in Oudemirdum gaat straks controleren of de storm schade heeft aangericht. „Kijken of alles nog staat. Het zou jammer zijn als een boom op een sanitairgebouw neerkomt.”

Al te veel zorgen heeft hij niet. „De dennebomen staan er al 100 jaar. Die kunnen wel wat hebben.” De storm van onlangs was een stuk heftiger, zegt Jaasma. „Toen zijn er eiken omgevallen. Ik durfde toen niet over het terrein te lopen. Het was een linke boel.””

14.49 uur: Dijkbewaking - De waterschappen in Groningen en Friesland zetten extra dijkbewaking in. Vooral langs de Groningse kust, tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl, wordt vannacht extreem hoogwater verwacht, tot 4,30 meter boven NAP.

14.47 uur: Piek tijdens avondspits - Volgens weeronline.nl zal de wind tijdens de avondspits pieken.

14.33 uur: Gevels in Katwijk ingestort - Aan de Zeeweg in Katwijk zijn meerdere gevels van huizen ingestort door de storm. De Zeeweg is afgesloten. Bij Omroep West doen bewoners van de huizen hun verhaal.

14.27 uur: Groot-Brittanië - De storm raast ook over delen van het Verenigd Koninkrijk. Bekijk een fotoserie bij de BBC.

14.20 uur: Webcam Zeegat - De webcam bij Vlissingen laat flinke golven zien.

14.19 uur: Oefenen - Reddingsboot Wiecher van station Harlingen maakt van de gelegenheid gebruik om even te oefenen voor de haven van Harlingen.

14.11 uur: Bussen overvol - De bussen van vervoerders Arriva en Qbuzz in de noordelijke provincies zitten overvol met studenten en leerlingen die naar huis proberen te komen.

14.05 uur: Wartburg College sluit - Ook de leerlingen van het Wartburg College mogen naar huis.

14.01 uur: Verslag vanuit Lemmer - RD-verslaggever Johannes Visscher is in het Friese Lemmer. „Bij scheepswerf Bijlsma houdt directeur Erik van Prooijen een oogje in het zeil. Woeste golven slaan tegen de kade. „Bij de vorige storm hadden we schade aan het dak. Dat willen we nu voorkomen. We leren bij. Als je zaken eerder signaleert, kun je je maatregelen nemen.”

De scheepswerf heeft kranen vastgezet en boten vastgelegd, om problemen te voorkomen. De storm heeft wel wat, zegt van Prooijen. „Er is een beetje actie, het is een beetje spannend, maar het moet niet iedere week gebeuren.””
13.50 uur: Windkracht 11-12 op zee - De KNRM verneemt van schepen op zee dat er windkracht 11 tot 12 wordt gemeten. De hoogste golf tot nu toe is 11,80 meter hoog, gemeten ten noordoosten van Schiermonnikoog.

13.46 uur: Treinverkeer noorden plat - Ook NS legt al het treinverkeer in het noorden van het land stil. De risico’s van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding zijn te groot, aldus NS. NS adviseert reizigers een alternatief te bedenken of hun reis uit te stellen.

13.39 uur: Bruggen en sluizen Zuid-Holland niet bediend - De bruggen en sluizen in Zuid-Holland worden niet bediend, zolang de wind harder is dan windkracht 7. „Dat betekent hinder voor het scheepvaartverkeer”, zegt een woordvoerster van de provincie Zuid-Holland. Het gaat om een standaardmaatregel, die ingaat als het erg hard waait.

13.33 uur: Ergste in Schotland voorbij - In Schotland is de storm aan het luwen. De spoorwegen onderzoeken of zij op sommige trajecten weer treinen kunnen laten rijden. Van de 50.000 mensen bij wie de stroom was uitgevallen, hebben er 24.000 inmiddels weer licht.

13.30 uur: Windkracht 10 - Op Vlieland is windkracht 10 gemeten. Op het Waddeneiland is sprake van windstoten tot 111 kilometer per uur. Dat meldt Weeronline.nl. Langs de rest van de kust waait het rond half twee windkracht 10. Naar verwachting trekt de storm nog aan en kunnen in het noordelijk kustgebied windstoten tot 140 kilometer per uur voorkomen.

13.25 uur: Arriva stopt treinverkeer - Arriva stopt vanwege de storm vanaf 14.00 uur het treinverkeer in het noorden. Het is nog niet duidelijk wat de NS doet. Die voert op dit moment overleg met ProRail over de situatie op het spoor. De bussen van Arriva rijden vooralsnog wel, maar het is nog onbekend of dat zo blijft.

13.21 uur: Denemarken - Wegens de storm wordt in Denemarken alle treinverkeer gestaakt. Er varen geen veerboten meer naar het eiland Bornholm in de Oostzee. Ook in Zweden zullen op tientallen trajecten geen treinen meer rijden.

13.20 uur: Geen files - De ANWB meldt niet een file. Stilte tijdens de storm. Vanaf 15 uur worden flinke opstoppingen verwacht.

13.14 uur: Verslag vanuit Urk - RD-verslaggever Johannes Visscher doet verslag vanuit Urk. „Hard trekt de wind aan de touwen van plezierjachten aan de Urker haven. Regen plenst neer. Op een kotter zijn mannen aan het werk. Of het uit te houden is met dit weer? „Het moet”, zegt een van de mannen. Vanuit restaurant ‘t Achterhuis heb je zicht op de schuimende golven van het IJsselmeer. „Dit woeste heeft ook z’n charme”, zegt uitbater Henk-Jan de Raat.

Visscher rijdt nu naar Lemmer in Friesland om verslag te doen.

13.01 uur: Niet het bos in - „Doe voorzichtig in de natuur en als het niet hoeft, ga er dan liever niet in”, zegt Natuurmonumenten. Doordat er niet veel blad meer aan de bomen zit, is het gevaar in het bos niet zo groot als tijdens de storm die eind oktober over Nederland trok, maar volgens de woordvoerster betekent dat niet dat er geen gevaar is. Bovendien kunnen er nog bomen en takken „op scherp staan” door de vorige storm.

13.00 uur: Hinder op het spoor - De Nederlandse Spoorwegen waarschuwen dat de storm hinder kan opleveren voor het treinverkeer. De waarschuwing geldt met name voor de Kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en langs de kust. Wie met de trein in of naar die regio’s wil reizen, doet er goed aan wat eerder van huis te gaan. Bij stormwind kan de bovenleiding gaan zwiepen en dan breken of blijven haken in de stroomafnemer op de trein. Als dat gebeurt, krijgen machinisten de opdracht om op dat traject langzamer te rijden.

12.56 uur: Stormschade Kampen - Op station Kampen is door de storm een dakplaat losgeraakt. Een hoogwerker van de brandweer is ter plaatse.

12.46 uur: Leerlingen naar huis - Meerdere middelbare scholen in de noordelijke provincies hebben donderdag hun leerlingen naar huis gestuurd wegens de zware storm. Leerlingen van de gereformeerde scholengemeenschap Gomarus College in Groningen, het Zernike College en de scholengemeenschap Piter Jelles in Friesland krijgen vrijaf.

Ook de faculteit Rechten van de Universiteit Groningen sluit de deuren na 14.00 uur. Het Noord-Hollandse NHL Hogeschool heeft rond 13.00 uur „alle onderwijsactiviteiten en ondersteunende activiteiten geannuleerd. Ook de Hanzehogeschool sluit de deuren. Regionaal Opleidings Centrum Horizon College in Alkmaar stuurde donderdag om 12.00 uur alle studenten naar huis.

12.13 uur: Duitsland - De storm bereikt de Noordzeekust van Duitsland. Op het Waddeneiland Sylt en bij de kust van de deelstaat Sleeswijk-Holstein werden windsnelheden van ongeveer 100 kilometer per uur gemeten. Duitsland maakt zich op voor de zwaarste storm in jaren. Verwacht wordt dat er in de loop van donderdagmiddag windsnelheden van 160 kilometer per uur zullen worden gemeten.

11.50 uur: Dode in Schotland - De storm in Schotland heeft een vrachtwagenchauffeur het leven gekost. Zijn truck waaide om en kwam terecht op twee auto’s in Centraal-Schotland. Dat meldt de BBC. In de buurt van Edinburgh raakte een man gewond, toen een boom op hem viel. De luchtvaartautoriteiten hebben alle vluchten van Glasgow en Edinburgh naar Londen geannuleerd. Vele scholen zijn gesloten, soms omdat de stroom is uitgevallen.

11.33 uur: Dijkdoorgangen gesloten - De dijkdoorgangen bij Delfzijl worden in de loop van de avond gesloten. De waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest willen zo voorkomen dat water de stad in stroomt als gevolg van de storm en springtij. Langs de Groningse kust tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl wordt een waterstand verwacht van 3,75 meter boven NAP. „Dat is erg hoog, dat gebeurt niet zo vaak”, zegt een woordvoerder van Hunze en Aa’s.

11.25 uur: Gevaarlijk op de weg - Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van zeer zware windstoten donderdagmiddag en tijdens de avondspits. De spits zal naar verwachting vanwege Sinterklaas eerder beginnen en door het weer drukker zijn dan normaal, aldus Rijkswaterstaat.

11.23 uur: Waarschuwing KNMI - Volgens het KNMI bestaat er een groot risico op omvallende bomen. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen, zoals bouwsteigers en hijskranen. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico”.

11.20 uur: Weeralarm - De code rood voor de noordelijke provincies, geldt ook voor het IJsselmeergebied en de Wadden. Vanaf het middaguur kunnen er zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur voorkomen. Op de Waddeneilanden kunnen de windstoten 130 kilometer per uur halen. Bovendien zal er een windkracht 9 komen te staan langs de kust, met windkracht 10 en mogelijk zelfs windkracht 11 in het Waddengebied. Het weeralarm geldt waarschijnlijk tot 18.00 uur ’s avonds.

11.13 uur: Schiphol - Luchtvaartmaatschappijen op Schiphol hebben op voorhand 50 vertrekkende vluchten geannuleerd wegens de storm. Het gaat om vluchten naar bestemmingen in Europa, liet een woordvoerster van Schiphol weten.

11.00 uur: Code rood - Het KNMI kondigt code rood af voor Noord-Holland, Friesland en Groningen.

10.35 uur: Storm aan land - De storm, met windkracht 9, is aan land gekomen op Vlieland. Weeronline verwacht het zwaartepunt van de sinterklaasstorm tussen 15 en 16 uur in het noorden, in het binnenland iets later. De wind waait nu nog uit het zuidwesten, aldus weeronline.nl, maar draait in de middag naar het westen.

10.14 uur: Kustwacht - De Kustwacht treft geen bijzondere maatregelen voor de verwachte storm. „We zijn een 24-uursbedrijf dat altijd paraat is. Ook bij mooi weer kan er immers van alles gebeuren”, aldus een woordvoerder.

9.40 uur: Code oranje - Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) uitgebreid naar Drenthe en Flevoland. De waarschuwing gold eerder al voor het westen en noorden van het land.

9.24 uur: KNRM - De reddingswerkers van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) zijn paraat voor de storm die Nederland in de loop van donderdag bereikt. Maar er zijn niet meer mensen opgeroepen dan anders, aldus een woordvoerder van de KNRM.

9.15 uur: Files - De eerste spitsfiles kunnen volgens de ANWB al rond 15.00 uur ontstaan. „Vanwege pakjesavond gaan veel werkenden wat eerder naar huis”, voorspelde de organisatie. Automobilisten kunnen dan geconfronteerd worden met het noodweer. De wegen zullen rond 17.00 uur het drukst zijn.

9.00 uur: Hoge waterstand - Door de combinatie van springtij en de harde wind worden op sommige plekken hoge waterstanden verwacht. Uit voorzorg gaan de Oosterscheldekering en de stormvloedkering bij Capelle aan den IJssel dicht.

8.00 uur: Voorspellingen - Weerbureau Weerplaza spreekt van een „opvallend langdurige storm” met twee piekmomenten. De eerste stormpiek wordt bereikt in de namiddag, aldus Weerplaza, de tweede wordt verwacht aan het begin van de avond. Vanaf dat moment kunnen er ook winterse buien vallen met mogelijk gladheid tot gevolg. De storm verdwijnt langs de noordkust volgens Weerplaza pas vrijdag in de loop van de dag.
De schade door omgewaaide bomen zal, in tegenstelling tot de storm van 28 oktober, deze keer meevallen, zo verwacht weeronline.nl. De bomen zitten niet meer in het blad en vangen dus minder wind.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer