Buitenland

VN: Assad betrokken bij oorlogsmisdaden

GENÈVE (ANP/RTR). VN-mensenrechtenhoofd Navi Pillay heeft maandag de Syrische president Bashar al-Assad direct in verband gebracht met oorlogsmisdaden. Het is voor het eerst dat ze Assad bij naam noemt in het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Syrië.

2 December 2013 16:30Gewijzigd op 15 November 2020 07:25
Assad. beeld EPA
Assad. beeld EPA

Pillay sprak van een lijst met Assad en andere verdachten. De commissie heeft „massaal bewijs gevonden voor zeer ernstige misdaden - oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid”, aldus Pillay. Daar zou toestemming voor zijn gegeven „op het allerhoogste niveau, het staatshoofd incluis”.

De onderzoekers van de Verenigde Naties hadden eerder gezegd dat het bewijs wijst op betrokkenheid van de „hoogste kringen” van de Syrische regering. Maar de naam van Assad werd publiekelijk niet genoemd.

De onderzoekers doen hun werk in het geheim en onafhankelijk van Pillay. Zij hebben een geheime lijst met verdachten gemaakt en die in bewaring gegeven. Dat is voor het geval dat de verdachten zich ooit voor de rechter moeten verantwoorden, voor onder meer martelingen en slachtpartijen.

Pillay benadrukte later dat zelfs zij de geheime lijst niet heeft ingezien. Ze zei dat ze alleen heeft herhaald wat de onderzoekers onder leiding van de Braziliaanse expert Paulo Sérgio Pinheiro hebben gezegd.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, António Guterres, toonde zich maandag zwaar geschokt door de oorlog. „Het niveau van menselijk lijden waarvan ik getuige ben in de Syriëcrisis, is niet te vergelijken met iets dat ik tijdens mijn leven heb gezien”, zei hij.

„Als je naar scholen met Syrische vluchtelingen gaat, zie je dat de meeste tekeningen gaan over huizen die worden gebombardeerd, of mensen die worden gedood of lichamen die op de grond liggen”, zag Guterres.

Met de winter in zicht wil het Rode Kruis de hulp aan de slachtoffers van de oorlog in Syrië uitbreiden. In delen van het door burgeroorlog verscheurde land kan het de komende maanden flink gaan vriezen. Dat maakt de situatie nog nijpender. Het Rode Kruis komt echter nog zo’n 100 miljoen euro tekort om de hulpverlening komend jaar op peil te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer