’Vakbeweging moet zich aan najaarsakkoord houden’
Werkgeversvoorman H. van der Steen van de AWVN waarschuwt de vakbeweging zich bij de komende CAO–onderhandelingen aan de afspraken in het najaarsakkoord te houden.
„Ik heb geen zin in onvolwassen discussies over wat wel en wat geen contractloon is. We hebben serieuzere zaken te bespreken, zoals het verbeteren van de productiviteit en innovatiekracht van bedrijven en het verhogen van de arbeidsparticipatie van bijvoorbeeld oudere werknemers", aldus Van der Steen.
De directeur arbeidsvoorwaardenbeleid van de werkgeversorganisatie, die ondernemers en brancheorganisaties adviseert bij de totstandkoming van ruim vijfhonderd CAO’s, bracht deze boodschap donderdag tijdens het AWVN–congres in Doorwerth. In het najaarsakkoord hebben het kabinet, werkgevers– en werknemersorganisaties op centraal niveau afgesproken dat de lonen de komende twee jaar nagenoeg worden bevroren.
Volgens Van der Steen worden vakbondsbreed voorstellen gedaan voor nieuwe CAO’s, die de intentie van het akkoord onderuit halen. Zo wees hij op de FNV–plannen om de rekening van de gestegen ziektekosten voor werknemers bij werkgevers neer te leggen. Hij hekelde ook het idee van vakbonden om eenmalige uitkeringen, die in 2003 zijn toegekend, in een nieuwe CAO weer op te nemen of structureel te maken.
De FNV vindt dat de AWVN „niet zo moet zeuren". Een woordvoerder van de vakcentrale wijst op een voetnoot in het loonakkoord, waarin staat dat afspraken over bijdragen voor ziektenkosten niet onder de bepaling van het contractloon vallen. „Werkgevers hebben er met open ogen bijgezeten en zelf hun handtekening onder dat akkoord gezet", aldus de zegsman.
Van der Steen benadrukte verder dat de belangen van werkgevers en werknemers dichter bij elkaar liggen dan nu misschien lijkt. Niet voor niets werkt de AWVN volgens hem al maanden met tegenspelers als FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie aan het actieplan ’Slimmer Werken’ om de productiviteit per werknemer te verhogen en meer baanzekerheid te creëren.
Daarin worden volgens hem CAO–voorstellen voorbereid over onder meer het terugdringen van het ziekteverzuim en het maken van betere roosters „zodat je als ondernemer beter pieken en dalen in je productie kan opvangen en dus meer geld kan verdienen. De werknemer krijgt op zijn beurt meer zeggenschap over werktijden en kan arbeid en zorg beter combineren."