Economie

„Duidelijk signaal van verkeerde weg kabinet”

TILBURG (ANP). De afwaardering van de Nederlandse status door ratingbureau S&P heeft niet alleen gevolgen voor de kosten die de overheid maakt om de staatsschuld af te dekken. Ook grote bedrijven zullen naar verwachting meer moeten betalen voor hun leningen. De rente op staatsobligaties is ook een basis voor andere rentes, stelt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg.

29 November 2013 11:48Gewijzigd op 15 November 2020 07:22

Hoeveel Nederland en de bedrijven extra kwijt zijn valt naar de mening van Eijffinger nog niet te zeggen. Dat hangt van de precieze rentestijgingen af.

De hoogleraar benadrukt dat met de kredietverlaging door S&P een duidelijk signaal is afgegeven dat het kabinet op de verkeerde weg is. Wanneer S&P een rating aanpast, gebeurt het vaak dat de andere grote kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch hun beoordeling naar verloop van tijd ook bijstellen, weet Eijffinger.

„Financiële markten maken zich zorgen over de politieke instabiliteit in Nederland. Het kabinet heeft maar een wankele basis in het parlement. Het beleid van bezuinigen en nivelleren zorgt voor minder economische groei en het kabinet is niet in staat om op belangrijke dossiers als de arbeidsmarkt en de woningmarkt de nodige structurele hervormingen door te voeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer