Politiek

CU: Geef fors meer geld aan ontwikkelingshulp

DEN HAAG. Nederland moet 1 procent van het bruto nationaal product gaan uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking.

Redactie politiek
27 November 2013 13:47Gewijzigd op 15 November 2020 07:19
Foto ANP
Foto ANP

Dat heeft ChristenUnie-Kamerlid Voordewind woensdagmiddag betoogd tijdens het debat over de begroting van minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

Aan de jarenlange bezuinigingen op hulp aan arme landen moet volgens hem nu echt een einde komen. Die 1 procent van het nationaal inkomen is zijns inziens hard nodig om de veiligheid in fragiele staten te verbeteren, de gevolgen van natuurrampen in te dammen en blijvend te werken aan goede handelsverhoudingen.

PVV’er Van Klaveren daarentegen stelde dat het kabinet de totale Nederlandse bijdrage aan EU-ontwikkelingshulp vanaf 1997 moet terugvorderen. Het gaat om meer dan 5 miljard euro. „Het is te gek voor woorden dat in Nederland de belastingen omhoogschieten en er zelfs verzorgings­tehuizen sluiten, terwijl dit kabinet volgend jaar weer een half miljard aan ongecontroleerde Europese ontwikkelingshulp uitgeeft.”

Voordewind vroeg Ploumen met de kledingbranche een convenant te sluiten om niet alleen in Bangladesh maar in alle lage- en middeninkomenslanden tot betere en veiligere arbeidsomstandigheden in textielfabrieken te komen.

SGP’er Van der Staaij riep de bewindsvrouw op om krachtiger op te treden tegen ”gendercide” –het aborteren van meisjesbaby’s– in landen als China, India en Azerbeidzjan.

De Kamer debatteerde gisteren over de begroting van Buitenlandse Zaken. Voorafgaand aan dat debat kregen de Kamerleden een petitie overhandigd door enkele organisaties van Syrische christenen. Door aanvallen van jihadisten dreigen Aramese en andere christenen uit Syrië te worden verdreven. „Het begint op een etnische zuivering te lijken”, aldus woordvoerster Edesa Mutlu. Ze riep de Kamer op de overlevenden van het conflict „hoop te bieden”: het Westen moet de christelijke slachtoffers van het geweld in Syrië te hulp schieten en hun mensen­rechten verdedigen.

Tijdens het debat greep onder anderen SP-Kamerlid Van Bommel terug op de petitie. „Er moet ruimte zijn voor de grote groep christenen in Syrië die klem zit tussen de oppositie en het regime. Humanitaire hulp bereikt deze groep nauwelijks.” Hij vroeg Timmermans hoe Nederland en de Europese Unie gaan bevorderen dat alle betrokken groepen hulp krijgen en mee kunnen praten over de toekomst van Syrië.

SGP’er Van der Staaij hekelde onder meer de financiering door de EU van onderzoeksprogramma’s waarbij gebruik wordt gemaakt van embryonale stamcellen. Dergelijk onderzoek is in Nederland verboden. „Het kan toch niet zo zijn dat Europa van bovenaf de ethische afweging die lidstaten zelf moeten maken, overneemt?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer