OM eist straffen voor bewust ‘omkatten’ vis Urk
Zes mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het ‘omkatten’ van vis, hebben vrijdag bij de rechtbank in Lelystad werkstraffen van 120 tot 240 uur tegen zich horen eisen. Ook wil het Openbaar Ministerie (OM) dat ze allemaal een jaar voorwaardelijke celstraf krijgen.
De verdachten, 5 Urkers en een man uit Wekerom, zouden jarenlang goedkope vissoorten als scholfilet hebben verkocht. Omdat de afnemers naar eigen zeggen dachten dat ze schol kregen en de vis ook zo doorverkochten, kregen consumenten niet de vis op hun bord die ze hadden besteld.
Het OM wil ook dat vier van de Urkers en hun visbedrijven forse geldboetes betalen, variërend van 20.000 tot 150.000 euro. De officier van justitie vergeleek de zaak met de recente schandalen waarbij paardenvlees als rundvlees werd verkocht. „En nu is het vis.”
Volgens het OM kochten de Urker visbedrijven goedkopere vis uit Azië in en gaven hier gedurende het productieproces de naam schol aan. Dit om het tekort aan echte schol op te vangen, vanwege de hoge prijs van de vis of om te kunnen blijven concurreren.
De Urkers stellen daarentegen dat de afnemers heel goed wisten dat ze goedkopere vis kregen en dat ze ook de prijs betaalden die daar bij paste. De klanten zouden zelf verzocht hebben om een alternatief voor de dure Noordzeeschol.
De verwarring is volgens de verdachten ontstaan door onduidelijkheid over de benamingen die in verschillende landen worden gebruikt voor schol. De afnemers zelf, voornamelijk afkomstig uit Duitsland en Italië, hebben echter bijna allemaal aangegeven dat ze zich bekocht voelen.
Het OM kondigde alvast aan dat het onterecht verkregen geld teruggevord zal worden. In totaal gaat het om een bedrag van ongeveer 1,5 miljoen euro.