Commentaar: Verzet tegen indoctrinatie door dokter Corrie
Bezorgde ouders boden dinsdag in Den Haag een petitie aan tegen dokter Corrie. Deze actrice, getooid in een witte doktersjas, geeft sinds enkele maanden midden in het Schooltv-weekjournaal seksuele voorlichting aan duizenden kinderen die op honderden scholen dit televisieprogramma live bekijken.
De manier waarop dat gebeurt, roept verzet op. Het gaat er ordinair en platvloers aan toe. Op een lacherige manier adviseert dokter Corrie de kinderen om een condoom te gebruiken als ze later seksuele gemeenschap hebben. Ze wil kinderen wijsmaken dat homoseksualiteit normaal is. Ze schreeuwt in de camera: „En als je dat niet normaal vindt, ben je zelf niet normaal.” Als het gaat over tongzoenen adviseert ze kinderen „lekker aan de gang” te gaan en doet bij een geraamte (!) voor hoe het moet. Met een pen en een hand een penetratie voordoen, strookt ook niet met de manier waarop veel ouders hun kinderen willen voorlichten.
Logisch dat ouders zich verzetten tegen de manier waarop dokter Corrie kinderen indoctrineert. Ondertussen tekenden 8000 ouders de petitie en elke dag komen er honderden bij. Onder het mom van vermeende neutraliteit propageert de publieke omroep waarden en normen die velen tegen de borst stuiten. Het zijn overigens niet alleen christelijke ouders die er moeite mee hebben. Naast een moeder die een crucifix om haar hals droeg, stond dinsdag een gesluierde islamitische ouder. En ook niet-gelovigen ondersteunen de actie.
De ouders maakten dinsdag een terechte vergelijking met het NOS Journaal. Als daar nu eens midden in een stukje tendentieuze seksuele voorlichting zou zitten?
Toch zijn de ouders bij de Tweede Kamer niet aan het juiste adres met hun verzoek om dokter Corrie direct van de buis te halen. De overheid mag sinds jaar en dag niet ingrijpen in rtv-uitzendingen en andere publicaties in ruime zin. De overheid wil geen censuur toepassen. Of dat nu wel of niet terecht is, daarover valt te discussiëren, maar het is nu een feit waarmee ieder heeft te rekenen.
De verantwoordelijkheid voor het al dan niet uitzenden van het programma ligt bij de NTR, de publieke omroep die het Schooltv-weekjournaal uitzendt. Desalniettemin is de actie van de ouders richting de politiek alleszins begrijpelijk. De NTR heeft het verzoek om dokter Corrie van de buis te halen afgewezen en wijst voor de inhoud naar Rutgers WPF en die verwijst weer naar de omroep. Zo worden ouders van het kastje naar de muur gestuurd.
Met het aanbieden van de petitie hebben de ouders in ieder geval wel het thema op de agenda gezet. Er is nu breed aandacht voor hun actie. Het zou zomaar aanleiding kunnen zijn voor de NTR, die als omroep uit de algemene middelen wordt betaald, dokter Corrie van de buis te halen of haar adviezen op een ander moment uit te zenden. Nog mooier zou zijn als de manier waarop ze voorlichting geeft zodanig is dat niemand zich eraan stoot. En als dat allemaal niet lukt, kunnen ouders de school waarop hun kind zit, aanspreken. Er zit ook een knop op een televisie.