Moeizame hulp en zoektocht in Filipijnen
RIJSWIJK/MANILLA (ANP). De hulp aan de Filipijnen verloopt moeizaam. Vrachtwagens strandden voor veerponten, op wegen vol puin en door brandstoftekorten. Desalniettemin komt de hulp volgens hulporganisaties langzaam maar zeker op gang in het land waar nog altijd niets is vernomen van 12 Nederlanders, sinds tyfoon Haiyan passeerde.
Vrijdagavond kwam een militair vliegtuig met 29 ton hulpgoederen van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) aan in Cebu City. Vanaf daar moesten de spullen naar het getroffen eiland Leyte worden gebracht, maar dat lukt voorlopig niet. Truckers weigeren in te schepen op de veerboot naar havenstad Ormoc, „omdat de situatie in de haven van aankomst volledig chaotisch en ontregeld is”, liet Cordaid zaterdag weten.
De eigenaren van de trucks zijn bang dat de wagens beschadigd raken en niet terugkeren. Omdat dit probleem ook andere hulpacties treft, staat het vliegveld van Cebu vol met hulpgoederen, die wachten op distributie. Daardoor kunnen hulpvluchten weer niet landen.
Desalniettemin liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat een tweede vlucht met hulpgoederen in voorbereiding is. Dat wil niet zeggen dat die ook echt zal plaatsvinden, aldus een woordvoerder.
Op Leyte zelf komt de hulp steeds beter op gang, zo bleek zaterdag uit een rondgang langs verschillende hulporganisaties. Ook hier is vervoer echter moeilijk. De vrachtwagens op het eiland moeten over wegen vol puin rijden en brandstof is uitermate schaars. „Je begint waar je bij kan. Het is een gedoe om de dorpen die veraf liggen te bereiken”, aldus een woordvoerster van Save the Children.
„Het goede nieuws is dat de hulp langzaam op gang komt. We bereiken elke dag ietsje meer”, vulde een woordvoerster van Unicef aan. „Je kijkt naar wat het meest nodig en geschikt is”, aldus een woordvoerder van CARE Nederland vanuit Ormoc.
Onderwijl wordt er nog altijd uitgekeken naar 12 Nederlanders waarmee geen contact is. „De zorg over hen neemt toe. Hun status is onbekend. We blijven er alles aan doen om met hen contact te leggen”, liet plaatsvervangend ambassadeur Ank Willems zaterdag weten aan het ANP. Op de ambassade is het druk, sinds de tyfoon passeerde. Inmiddels kijken ze daar ook uit naar Belgische mensen die worden gezocht. De Belgen doen hetzelfde voor Nederland.
Maandag wordt op tv een actie uitgezonden om geld in te zamelen. Dit weekend zijn tientallen acties opgezet door burgers en bedrijven om geld in te zamelen.