Economie VS groeit met 8,2 procent
De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal nog meer gegroeid dan werd aangenomen. Het bruto binnenlands product (de som van alle geproduceerde goederen en diensten) groeide volgens herziene cijfers met 8,2 procent op jaarbasis. In het vierde kwartaal wordt dat cijfer waarschijnlijk niet gehaald. Ook het consumentenvertrouwen neemt toe.
Het groeicijfer werd dinsdag bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Handel. Het is een stuk hoger dan de raming van 7,2 procent een maand geleden. Analisten hielden wel rekening met een toename (van 7,7 procent), maar hun inschattingen blijken nu toch aan de lage kant. Het gaat om de sterkste groei in bijna twintig jaar.
In de nieuwe cijfers zijn actuelere gegevens verwerkt over voorraden, investeringen en de Amerikaanse handel. Volgende maand komt er een definitieve raming. Van invloed op de groei waren onder meer de belastingverlagingen waartoe president Bush eerder besloot. Die zorgen er in combinatie met belastingteruggave voor dat de Amerikanen meer geld kunnen besteden aan andere zaken.
Een andere factor die veel invloed heeft, is de lage rente. Het belangrijkste geldmarkttarief staat nu op 1 procent. Lenen is in de Verenigde Staten dus erg goedkoop. Veel Amerikanen maken bovendien van de gelegenheid gebruik om hun hypotheek te herzien omdat ook de rente op de kapitaalmarkt laag is. Verder is de inflatie in de Verenigde Staten erg laag.
De consumentenuitgaven namen in het derde kwartaal toe met 6,4 procent, het hoogste cijfer in zes jaar. De uitgaven van de Amerikaanse consumenten zijn goed voor tweederde van de economie.
Dinsdag publiceerde het onderzoeksinstituut Conference Board gegevens over het consumentenvertrouwen in de VS. De index die het vertrouwen in de Amerikaanse economie weergeeft is in november gestegen naar 91,7. Dat is het hoogste cijfer in meer dan een jaar en ook meer dan verwacht. In oktober stond de index op 81,7. Het percentage mensen dat het moeilijk vindt om een baan te vinden daalde van 33,7 naar 29,5.
De groeicijfers van Europese landen verbleken bij die van de VS. Nederland en Duitsland zijn bezig voorzichtig uit een recessie te komen, maar de groeicijfers zijn nog niet spectaculair. De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal 0,1 procent ten opzichte van het tweede. In Duitsland was dat 0,2 procent. De economie van de eurozone groeide in het derde kwartaal met 0,4 procent.
In de Verenigde Staten groeide de economie in het tweede kwartaal met 3,3 procent op jaarbasis. Dat kwam vooral door de defensie–uitgaven van president Bush. Analisten gaan ervan uit dat het huidige groeitempo in het lopende kwartaal niet zal worden gehaald. Ze verwachten dat de groei van de economie zal uitkomen op ongeveer 4 procent.