Commentaar: Openstaan voor kritiek niet vanzelfsprekend voor aantal artsen
Wie de zaak-Jansen Steur volgt, valt van de ene verbazing in de andere. Hoe is het mogelijk geweest dat de man jarenlang diagnoses stelde, behandelingen uitvoerde, zelfs als gezaghebbend neuroloog door de media werd gevraagd om commentaar te geven bij de ziekte van prins Claus, dat die tegelijk een groot aantal patiënten de misère injoeg? Waarom is hij niet eerder aangepakt?
In de verschillende processen die nu worden gevoerd, komen onthutsende dingen aan het licht. Ronduit schokkend is ook de laconieke wijze waarop de neuroloog soms reageert op zijn wangedrag. Hoe kan bijvoorbeeld een gerespecteerd specialist tegen een patiënt zegt dat hij maar een „gaatje in zijn kop” moet laten boren als hij zeker wil weten of de diagnose alzheimer, die Jansen Steur stelde, juist is?
Het is volkomen terecht dat de neuroloog hiervoor wordt aangepakt, al wordt dat wel erg laat gedaan. Een deskundige die zijn medemens zo veel leed berokkent, mag niet ongestraft blijven. Zeker, een veroordeling zal nooit het leed dat patiënten en nabestaanden is aangedaan, kunnen uitwissen. Maar ze zal wel enige genoegdoening geven. Ook dat is belangrijk in een verwerkingsproces.
Toch is de zaak-Jansen Steur niet voorbij als er straks een vonnis is geveld en de neuroloog –wellicht– voor een aantal jaren achter de tralies verdwijnt. Als het daarbij blijft, is dat te mager. Er moet meer gebeuren.
Nog steeds is er in de wereld van artsen en ziekenhuizen kennelijk ruimte waardoor macho’s en narcisten hun gang kunnen gaan. Er zijn artsen die zich gedragen alsof ze een god zijn. Ze dulden geen tegenspraak van lager geplaatsen en ze achten zich te goed om collega’s te raadplegen of ze wel op het goede spoor zitten. Dat moet ook worden aangepakt.
Artsen, zeker zij die zich gespecialiseerd hebben, onderscheiden zich van hun omgeving door hun deskundigheid. Hun specialisme geeft hun aanzien, zeker bij mensen die zich vanwege hun broze gezondheid afhankelijk van hen weten. Bovendien is het in het algemeen in het belang van een patiënt om goed naar een arts te luisteren. Heel verklaarbaar dus dat het woord van een arts gezag heeft.
Tegelijk zit daar een risico. De deskundigheid van een arts maakt hem snel onaantastbaar. Bovendien is er maar een beperkt aantal mensen dat even gespecialiseerd is om een collega tegengas te kunnen geven.
Toch is het nodig dat artsen beter gecontroleerd worden en –vooral– dat zij zich openstellen voor reflectie op het eigen handelen. Steeds weer blijkt in de praktijk dat medici dat moeilijk vinden. Daaraan zou in de opleiding nog meer aandacht moeten worden gegeven. Daar zouden ziekenhuizen zich ook op moeten beraden, Gelukkig gebeurt dat de laatste jaren steeds meer. Maar de zaak-Jansen Steur maakt duidelijk dat hier nog veel te verbeteren is. Geen mens houdt het lang vol om op een voetstuk te staan. Nog steeds zijn er dokters die dat wel proberen. Juist zij moeten controle krijgen. Niet om achterdochtig te zijn. Maar vooral omdat iedereen weet dat mensen die naar de ogen worden gezien heel gemakkelijk ongenaakbaar kunnen worden.
Lees ook
Arts zocht voor proces contact met patiënten
Strafzaak-Jansen Steur begint in november