Economie

Namaakspeelgoed sterk in opmars

Namaakspeelgoed neemt hand over hand toe. De Europese Commissie waarschuwt dat de consument hierop bedacht moet zijn. Traditioneel speelgoed -bordspellen, puzzels, poppen en auto’s- domineert de sinterklaasverlanglijsten, aldus Stichting Speelgoed maandag.

Redactie economie
25 November 2003 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Uit een enquête van Stichting Speelgoed blijkt dat traditionele bord- en gezelschapsspellen en puzzels dit jaar het meest gewild zijn. Volgens SpeelGoed is er zelfs meer vraag naar de ouderwetse spellen dan naar de moderne. In de topvijf staan poppen op de tweede plaats. Die zijn vooral populair bij tienermeiden die de pop en zichzelf versieren met de bijbehorende artikelen, zoals sieraden en make-up.

De jongens willen massaal ruilkaarten en auto’s (respectievelijk derde en vierde plaats in de top). De ruilkaarten van bekende tv-programma’s waren vorig jaar al erg gewild, maar dit jaar is de vraag nog groter. Onder aan de topvijf staan de actiefiguren.

Volgens J. Sinke van het vakblad ”Speelgoed en Hobby” heeft dat te maken heeft met de populaire programma’s Spons Bob en Yu-Gi-oh! Ook hij ziet de vraag naar tienerpoppen stijgen.

Dat auto’s in de topvijf staan snapt Sinke niet. „Ik merk niet dat er zo veel vraag is naar speelgoedauto’s.” Op de plaats van de auto’s horen volgens hem de computerspellen thuis, die in de topvijf opvallend genoeg ontbreken.

De bordspellen zitten volgens Sinke al jaren in de lift en doen het ook dit jaar weer erg goed. Trend voor deze sinterklaas zijn naar zijn mening de kleine spellen, „die fabrikanten waarschijnlijk maken met het oog op de economische teruggang.”

Bij de aankoop van speelgoed moet de consument bedacht zijn op nepspullen. Uit een rapport van de Europese Commissie dat maandag werd gepubliceerd, blijkt namelijk dat namaakspeelgoed in Europa hand over hand toeneemt. Douanes in de Europese Unie hebben in de eerste helft van dit jaar 56 procent meer vervalst speelgoed in beslag genomen dan in heel vorig jaar. Vooral elektronische tollen worden frequent nagemaakt, zo blijkt uit het overzicht. De namaak is meestal moeilijk te onderscheiden van echte merkproducten.

Volgens het rapport worden ook andere artikelen in toenemende mate vervalst. De douanes legden in het eerste halfjaar de hand op ruim 50 miljoen namaakartikelen, tegen 85 miljoen in heel 2002.

Welke goederen worden vervalst, varieert per periode en per land. Vorig jaar kwamen vooral vervalste gsm-accessoires opzetten. De douanes namen in 2002 vijf keer meer gsm-attributen in beslag dan in 2000. Het ging onder meer om namaakbatterijen die kunnen exploderen.

Wel zijn er in 2002 flink minder nep-cd’s en -dvd’s gevonden: nog maar 12 miljoen tegen 40 miljoen een jaar eerder. Dit komt door het toenemend downloaden en door douaneacties tegen onbespeelde cd’s, aldus de Europese Commissie.

De vervalsingen komen meestal uit China en Thailand. Ze bereiken Europa op wisselende plaatsen. In 2000 was dat vooral Nederland, in het eerste halfjaar van 2003 is dat België.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer