„Conflict ECB en Duitsland over bankentoezicht”
FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG). Er lijkt een nieuw conflict in de maak tussen de Europese Centrale Bank (ECB) en Duitsland over de organisatie van het bankentoezicht. In een opiniestuk dat op de website van de ECB is gepubliceerd, pleit de centrale bank voor gecentraliseerd en onafhankelijk toezicht dat zich uitstrekt tot alle banken in de eurozone. Duitsland heeft herhaaldelijk gezegd hier geen voorstander van te zijn.
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft juist laten weten dat het Europese bankentoezicht zou moeten beginnen als een „netwerk” van nationale autoriteiten. Volgens Schäuble voorzien de huidige Europese verdragen niet in de mogelijkheid een centraal beslissingsorgaan op te tuigen. Daarnaast wil Duitsland dat alleen grote systeembanken onder het toezicht vallen, terwijl de ECB de controle tot alle banken wil uitstrekken.
Volgens de ECB biedt een gecentraliseerde aanpak meer kans op „efficiënte en tijdige” actie op het moment dat dat nodig is, zeker als het gaat om banken met activiteiten in meerdere landen. De centrale bank wil dan ook dat er een centraal, gemeenschappelijk fonds komt waaruit banken kunnen worden geholpen. Dat fonds wordt bij aanvang al door de deelnemende banken gefinancierd. Dat is volgens de ECB van „cruciaal belang”. Duitsland zou hier echter ook op tegen zijn.
De Europese Commissie presenteerde in juli al een voorstel voor het bankentoezicht, maar daarop kwam veel kritiek van de lidstaten, onder meer van Duitsland. Berlijn kwam informeel met een alternatief voorstel, zonder een centraal fonds en met een lossere, gedecentraliseerde structuur.