Oswalds broer: Lee wilde aandacht trekken
De moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy was niet het gevolg van een politieke samenzwering, maar was een spontane daad van een depressieve man die aandacht wilde. Dat heeft de broer van Lee Harvey Oswald, de moordenaar van Kennedy, zaterdag op de veertigste verjaardag van de moord op de president gezegd.
Lee Harvey Oswald was depressief, had van jongs af aan het gevoel dat niemand iets met hem te maken wilde hebben en zocht daarom een manier om de aandacht op zich gevestigd te krijgen, zei Robert Oswald, de broer van Lee, op de Amerikaanse televisiezenders NBC en ABC, die zaterdag het overlijden van Kennedy veertig jaar geleden herdachten. „Er was geen samenzwering”, zei hij. „Hij heeft er zelf toe besloten.”
Met zijn uitlatingen onderschrijft Robert Oswald de lezing van de door de overheid aangestelde commissie-Warren, die de moord onderzocht en in 1964 concludeerde dat alleen Oswald de president had vermoord.
Volgens Robert had het besluit van zijn broer alles te maken met diens jeugd. De twee broers werden al heel jong, na de dood van hun vader, door hun moeder in een weeshuis geplaatst. „Daardoor leerde hij vanaf het begin dat hij ongewild was”, aldus Robert. Na zijn diensttijd bij de marine en zijn volgens zijn broer teleurstellende reis naar de Sovjet-Unie nam hij een saaie baan in Texas, die zijn streven om op te vallen alleen maar groter maakte. „Lees’ politieke gedrag was gewoon een manier om aandacht te trekken. Hij wilde opvallen en het maakte niet uit voor welk publiek. Als iedereen marxist zou zijn, dan zou hij een Amerikaan zijn en andersom.”
Robert Oswald beschreef ook de laatste keer dat hij zijn broer ontmoette, op de ochtend nadat hij de president had vermoord en een dag voordat nachtclubeigenaar Jack Ruby hem doodschoot. „Ik keek in zijn ogen, op zoek naar een teken”, zei hij. „En hij keek naar mij en zei uiteindelijk: „Broer, je gaat hier niets vinden.” En hij had gelijk. Er was nog geen vleugje emotie in zijn ogen.”
Duizenden rouwenden, ”samenzweringstheoretici” en gewoon nieuwsgierigen kwamen zaterdagmiddag samen in Elm Street, Dallas, op de plek waar om 12.30 uur veertig jaar geleden een van de populairste presidenten van Amerika werd vermoord. Velen trokken naar een op het trottoir geschilderde ”X”, die er de plaats aangeeft waarlangs de open limousine reed toen de fatale kogels JFK raakten. Sommigen keken omhoog naar het raam op de zesde verdieping van het Texas School Book Depository, waaruit Oswald zijn schoten loste. Vlakbij was een tijdelijk monument van bloemen, kaarsen en vlaggen gemaakt, een van de vele in de Verenigde Staten deze dagen.
„John F. Kennedy is al bijna zo lang dood als hij geleefd heeft, maar de herinneringen aan hem geven deze natie nog steeds een gevoel van trots en verlies, dat zelfs na verloop van tijd niet verdwijnt”, zei de Amerikaanse president George Bush in een geschreven verklaring. Op de militaire begraafplaats Arlington, waar Kennedy begraven ligt, kwam zijn familie bijeen om hem te herdenken. Na hun herdenkingsdienst kwamen ook daar honderden mensen bloemen neerleggen. De Senaat hield om 12.30 uur een minuut stilte ter nagedachtenis aan Kennedy, die ooit zelf senator was.