Miljoenen in beslag genomen op woonwagenkamp
DEN BOSCH (ANP). In het woonwagencentrum aan de Deutersestraat in Den Bosch is beslag gelegd op miljoenen euro’s op verdenking van witwassen van crimineel vermogen. Dat liet de politie vrijdagavond weten.
De politie viel het kamp donderdagochtend binnen en nam alle 29 aanwezigen mee, inclusief zes kinderen. Acht van in totaal 16 bewoners van het woonwagenkamp die donderdag werden aangehouden, blijven het hele weekeinde in de cel.
De rechtbank in Den Bosch bepaalde vrijdag dat ze langer mogen worden vastgehouden. De andere acht zullen in de loop van het weekeinde worden vrijgelaten. De zes aanwezige kinderen (van 0 tot 13 jaar) zijn door de gemeente ondergebracht bij familie of herenigd met hun ouders.
Het kamp wordt in de loop van de avond weer vrijgegeven voor de bewoners. Het onderzoek op locatie is daarmee ook afgerond.
In totaal is er meer dan 350.000 euro aan contant geld gevonden. Ook is direct beslag gelegd op dure sieraden, horloges en diamanten. Voor het afvoeren van exclusief 16e- en 17e-eeuws porselein en diverse kunstwerken moest speciaal vervoer geregeld, omdat de getransporteerde waarde voorzichtig is getaxeerd op ongeveer 5 miljoen euro.
Vrijdag is ook begonnen met het afvoeren van 23 voertuigen en 4 grote caravans die op het terrein stonden. Ook zijn elektronica, dure koikarpers en pony’s afgevoerd. Bovendien is beslag gelegd op grote hoeveelheden merkkleding waarvan het merendeel nog een prijskaartje bevatte, bankpassen, eigendomsbewijzen, buitenlandse bankrekeningen en gegevensdragers.
Meerdere locaties, buiten het woonwagenpark, zijn ook onderzocht. Het gaat om een loods aan de Siloweg en een atelier aan het Nachtegaallaantje in Den Bosch. Ook is er beslag gelegd op de inventaris van een zonnestudio in Oss en is een fiscale controle uitgevoerd in Vught.
De Belastingdienst reikte aanslagen uit en legde aansluitend beslag ten bedrage van 1 miljoen euro. Ook wikkelde de Belastingdienst direct een openstaande belastingschuld van 80.000 euro af. De gemeente trof illegale bebouwing aan en illegale ingebruikname van gemeentegrond. Twee illegale bouwsels zijn direct gesloopt en verwijderd en er is gestart met snoeiwerkzaamheden.
In totaal zijn ongeveer 300 ambtenaren van de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de FIOD, Defensie en de gemeente ingezet tijdens de actie.