Coalitie wil geen uitstel passend onderwijs
DEN HAAG (ANP). Ondanks zorgen van basis- en middelbare scholen en oppositiepartijen, zal het passend onderwijs in augustus 2014 toch gewoon worden ingevoerd. PvdA-Kamerlid Loes Ypma zei woensdag in het debat over de onderwijsbegroting dat een gefaseerde invoering van het nieuwe systeem wat haar betreft niet nodig is. Ook coalitiegenoot VVD ziet niets in uitstel van de invoering.
Leerlingen met een handicap of gedragsstoornis moeten vanaf komend schooljaar vaker een plaatsje vinden op gewone scholen. Geld dat voorheen via de zogeheten rugzakjes werd uitgekeerd, komt nu bij de scholen terecht. Scholen worden ook verplicht om een goede plek te vinden voor leerlingen die extra zorg nodig hebben.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil dat het passend onderwijs een jaar later pas wordt ingevoerd. Ook D66-Kamerlid Paul van Meenen zou liever een vertraagde invoering zien, zodat docenten meer tijd krijgen om zich op de veranderingen voor te bereiden.
Volgens Ypma zijn er scholen die al sinds 2006 aan de slag zijn met de voorbereidingen. Er zullen ook scholen zijn die nog niet klaar zijn voor de veranderingen, maar omdat die deel uitmaken van een samenwerkingsverband met andere instellingen kunnen ook zij vooruit worden geholpen, denkt de PvdA-politica. Bovendien is een gefaseerde invoering volgens haar onwerkbaar.
Overigens zei ook staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) kort voor de zomer al dat er volgens hem niet aan de noodrem getrokken hoeft te worden bij de invoering van het passend onderwijs. Dekker reageerde toen op een rapport van de Algemene Rekenkamer waarin werd gewezen op en wankel evenwicht tussen wat basisscholen kunnen en wat er van ze wordt gevraagd.