Economie

„Gemeenteambtenaren zijn bezuinigingen zat”

UTRECHT (ANP). Gemeenteambtenaren zijn de voortdurende bezuinigingen op hun arbeidsvoorwaarden helemaal zat. Vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF roepen donderdag al hun leden die in de gemeenten overleg voeren over arbeidsvoorwaarden op om dit overleg te stoppen, als de gemeente voorstellen doet die de werkgelegenheid of koopkracht van ambtenaren aantasten.

24 October 2013 16:24Gewijzigd op 15 November 2020 06:36
beeld ANP
beeld ANP

Voor ambtenaren bestaat een landelijke cao. Aanvullend hierop worden per gemeente ook nog afspraken gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn afspraken over extra reiskostenvergoeding, extra vakantiedagen en ontslagbescherming.

Door te snijden in de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers, denken steeds meer gemeenten tekorten in de gemeentebegroting op te kunnen lossen, beweren de bonden. „Landelijk komen de werkgevers met niets en lokaal willen ze bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden. Als je dat optelt zie je dat gemeenteambtenaren in de min komen te staan”, zegt Abvakabo-bestuurder Bert de Haas.

Ook op landelijk niveau zijn de bonden nog niet tot een akkoord met de werkgevers gekomen. De landelijke cao voor ambtenaren liep in januari af. Na een aantal onderhandelingsronden liep het overleg over een nieuwe cao in september vast.

Op 30 november organiseert FNV een landelijke actiedag in Utrecht met het motto ‘Bezuinigen werkt niet’. Gemeenteambtenaren zullen dan een manifestatie houden om hun eisen kracht bij te zetten.

In totaal zijn er ongeveer 170.000 gemeenteambtenaren in Nederland. Dit zijn zowel mensen die werken op gemeentekantoren, als stadswachten, parkeercontroleurs, vuilnisophalers en plantsoenendienstmedewerkers. Volgens de bonden verdwijnen er per jaar gemiddeld zo’n 3500 arbeidsplaatsen bij gemeenten.

Een woordvoerster van de VNG liet in een reactie weten „het te betreuren” als de vakbonden en hun leden het arbeidsvoorwaardenoverleg zouden stoppen. De organisatie vindt wel dat het moet gaan om behoud van werkgelegenheid en niet alleen om de centjes. „Vooral de instroom van jongeren is belangrijk om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Als het overleg stopt betekent dat ook een stop voor de regionale sectorplannen die voor die instroom moeten zorgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer